Via je normale dieet kun je voldoende eiwitten binnenkrijgen. Voor een kleine groep uitzonderingen kan dat wat extra rekenwerk vergen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die na een operatie moeten aansterken of kinderen die op een veganistisch menu opgroeien.
Toch is er nog een groep mensen die extra aandacht zouden mogen besteden aan hun eiwitinname: 65-plussers van het vrouwelijke geslacht. Hun verminderde eetlust zou problemen kunnen opleveren.
Dat suggereert een nieuw onderzoek van Tufts University. Een fitte en mentaal gezonde oude dag zou gebaat zijn bij het eten van meer plantaardige eiwitten.
Uit de gegevens van 48.000 vrouwelijke verpleegkundigen uit een langjarig onderzoek bleek dat de vrouwen met de hoogste eiwitinname opmerkelijk weinig ouderdomsgerelateerde chronische ziekten kregen. Vooral vrouwen met een hogere inname van plantaardige eiwitten (uit bronnen als fruit, groente, noten en zaden) bleken gezonder oud te worden. Ze hadden een lager risico op chronische ziekten en deden het fysiek en mentaal beter.
De eiwitinname uit dierlijke bronnen toonde gemengde resultaten. Zuiveleiwitten bleken niet zo duidelijk geassocieerd met een betere gezondheidstoestand op oudere leeftijd.
In totaal voldeden 3.721 (7,6%) deelnemers aan de definitie van gezond ouder worden.
"Voor een goede gezondheid op latere leeftijd lijkt het bevorderlijk te zijn om op middelbare leeftijd het grootste deel van je eiwitten uit plantaardige bronnen te halen, en nog een kleine hoeveelheid dierlijke eiwitten", zegt onderzoeker Andres Ardisson Korat. Bijkomend voordeel van plantaardige eiwitten is dat ze vaak afkomstig zijn van voedselbronnen met doorgaans hoogwaardige koolhydraten, rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het is dan ook de vraag of het gesignaleerde effect alleen aan de inname van de eiwitten ligt. Bovendien kan de onderzoeksgroep - vrouwelijke verpleegkundigen - een bovengemiddeld gezonde leefstijl hebben.
Een grote cijferbrij in het Tafts onderzoek. Eiwit consumptie in vijf niveaus tussen 58 en 89 gram per persoon per dag. Daarvan was binnen ieder niveau opmerkelijk genoeg steeds plm. 19,5 gram eiwit uit plantaardige bron.
In de tabel staat eveneens dat in alle eiwitgroepen ruim 70% van de nurses aspirine gebruikt. Gebruik van multivitamines correleert met hogere eiwitconsumptie. En, naarmate de eiwitconsumptie toeneemt, daalt de callorieinname (1902 kcal/d in de laagste eiwitgroep, naar 1568 kcal/d in de hoogste eiwitgroep). Daarentegen stijgt juist het percentage met obesitas ( BMI >30) juist toe, van 9%-->18%.
Vreemd vind ik daarom eveneens dat er geen gemiddelde gewichten van de deelnemers zijn vermeld.
Afgezien van de vaagheid en complexiteit, lijkt een conclusie in ieder geval dat hogere eiwitconsumptie leidt tot gezonder oud worden.
Toch?
Als het gaat over Amerikaanse verpleegkundigen dan is Walter Willett nooit ver weg... En die heeft al sinds het begin van deze eeuw een plantaardige agenda!
En in Tabel 1 zie ik dat de eiwitopname gecorreleerd lijkt met een lagere BMI, een lagere alcohol consumptie en minder roken. De vrouwelijke witte verpleegkundigen in de studie die meer eiwit eten leven in het algemeen gezonder?
Meest relevante constatering uit het bovenstaande lijkt me dat plantaardige eiwitBRONNEN (ook) andere waardevolle componenten bevatten. De onderzoeksresultaten zijn moeilijk (of niet) toe te schrijven aan associaties met de EIWITcomponent van de plantaardige voedingsmiddelen.
Over eventuele causale verbanden hebben we het maar helemaal niet
Ik hoop dat je hebt begrepen wat we hierboven zeggen: het kan best zijn dat het onderzoek iets heel anders heeft opgeleverd dan de onderzoekers willen geloven.