In de Ondertussen van maandag 30 december vallen mij deze berichten op:

- In 2016 proefde de Britse historicus en glasexpert Andy McConnell met behulp van een holle naald een paar druppels van het vocht in een 150 jaar portfles. Het smaakte niet echt naar port, maar 'wat roestig', was zijn oordeel. Inmiddels is de inhoud van de antieke fles geanalyseerd. Inderdaad, geen drank. Maar wel: menselijke urine, gemengd met wat alcohol, koperen pinnetjes en een mensenhaar. Waarschijnlijk was het een 'heksenfles', begraven onder de drempel om kwade geesten, ongeluk en tegenslag buiten de deur te houden. Spijt heeft McConnell niet. "Ik kreeg de unieke mogelijkheid om ervan te proeven en die kans wilde ik in geen geval aan me voorbij laten gaan” (AD).

- voor de Belgen zijn ze niet weg te denken uit hun cultuur: de frietkoten. Sinds het begin van de vorige eeuw komen ze in iedere stad en gemeente voor. Nog altijd zijn er 4.500 frietkoten. Vooral op vrijdagavond staan de Belgen daar in de rij voor een kleintje met mayonaise. Maar wachten en rijen zijn uit de mode en dus gaan de frietkoten met de tijd mee. Ze gaan online. Bij besteldienst Deliveroo staan al 65 frietkoten tussen de restaurants en er bestaat zelfs een bestelplatform Frietjesonline.be; wachten hoeft niet meer (De Morgen).

- gezond en duurzamer eten zoals het je wordt voorgespiegeld, kan gevaarlijk zijn. Meer soja, kikkererwten, noten en linzen eten is meer dan een denkbeeldig risico zegt professor Voedselveiligheid en toxicoloog Bruno De Meulenaer van de Universiteit van Gent. “Als je daarin overdrijft, krijg je nieuwe allergieën en meer kankers. We missen nuance in hoe we over eten praten.” (Nieuwsblad)

De kranten staan rond het jaareinde vol van het groenere decennium dat er nu echt zal moeten komen, omdat mensen het anders moeilijk gaan krijgen op aarde. Populistisch en conservatief rechts komen op omdat mensen hun bestaande belangen niet op willen geven voor klimaat en milieu. Uniek is daarom het kersverse Oostenrijkse experiment: Groenen gaan samenwerken met Sebastian Kurz, de man die nog maar kort geleden gold als de Baudet van de Alpenstaat. Volgens de NRC is het een experiment dat 'interessant is voor heel Europa' waar het midden verdwijnt en ecologisch links en populistisch rechts de bevolking verdelen.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken