image

Zowel de Boerenbond als het Algemeen Belgisch Boerensyndicaat hekelen de tussenhandel, die zowel producent als consument om de tuin leidt met het verhaal over stijgende voedselprijzen.

Het ABS noemt het verschil in prijs bij de boer en in de winkelrekken "wraakroepend". Zo werd een pakje friet vorig jaar duurder als gevolg van de hoge aardappelprijzen. Is de prijs gedaald nu de aardappelen drie keer minder kosten, vraagt ABS zich af. "Nog eigenaardiger is dat biefstuk negen procent duurder geworden is terwijl de prijs van slachtvee bij de boer met 15 procent gedaald is. En varkensvlees kost 5 procent meer hoewel de sector in een diepe crisis zit met historisch lage prijzen".

"De verwerking, handel en distributie maken van stijgende prijzen handig gebruik om hun prijzen op te trekken, zonder die nadien te laten zakken wanneer de grondstoffen weer goedkoper zijn. Daardoor strijken ze dubbele winsten op en telkens zijn consumenten en producenten de dupe", aldus woorvoerder Depraetere van ABS, die vaststelt dat "een organisatie zoals Test-Aankoop ontoereikend is om de consumenten te beschermen".

"Wraakroepend" en dus tijd voor revolutie?

bron en meer nieuws hierover : vilt.be
Dit artikel afdrukken