image

Landbouw Economisch Instituut kan het misschien uitleggen. Ik begrijp het niet. Drie kilo kippenpoten kocht ik bij een Turkse slager voor 6 euro. Hij slacht zelf geen kippen, de poten kwamen uit de doos en die kwam van een slachthuis.
Aan de poten zitten nog wat veertjes: het waren witte kippen. Uitgelegde hennen. Volgens de meest actuele marktcijfers krijgt een eierboer voor de kippen die hij afdankt 9 tot 11 cent per kilo als het witte zijn. Bruine kippen brengen 2 cent per kilo meer op (waarom is dat, wie weet het?).
Het slachthuis moet er wat aan verdienen en de Turkse slager. Maar dan nog betaal ik belachelijk weinig voor zoveel kip. En die kip is veel beter dan een ploffer. Alleen moet je hem anders behandelen. Zij moet gestoofd.
Als we andere beesten willen die het beter hebben gehad bij leven, dan moeten we daar volgens de theorie flink meer betalen. Ik sta te trappelen met mijn zak vol geld. Maar intussen heb ik het plofkippenprobleem opgelost. Het enige wat supermarkten en particuliere huishoudens moeten doen is overschakelen op afgedankte legkippen. Daar is anderhalf jaar lang (volgens de omrekenmethode van wakkere peuterprotestanten zijn het inmiddels bejaarden) geld aan verdiend (eieren). In die tijd zijn ze uitgegroeid tot smakelijke stoofkippen. Maar in Nederland zijn ze bijna nergens te koop. Ze gaan voor weinig geld naar allochtonen en het overgrote deel van de miljoenen uitgelegde leggers wordt geexporteerd. Als we zouden overschakelen op deze klassieke smakelijke soepkippen is het plofleed geleden en worden we er niet armer, maar rijker op. Of zie ik dat verkeerd, Landbouw Economisch Instituut?
Ik droom nog even door. De eierboer zou zijn legkippen een paar weken voor hij ze aan het slachthuis verkoopt, ander, nog lekkerder voer kunnen geven en wat meer dan gewoonlijk. Wedden dat ze er nog lekkerder van worden? Daarvoor betaal ik dan graag het dubbele, want dat is nog steeds haast niks voor zo iets geweldigs.

NB. Alle legkippen, ook biologische, ook buitenlopers, komen als ze afgedankt zijn en geslacht, op dezelfde grote hoop. Het kan maar zo dat je soepkip een biologische was.

Dit artikel afdrukken