Hoogleraar Van Boekel gooit de knuppel in het hoenderhok, net nu het Europarlement zich tegen nieuwe technologie in voeding dreigt te keren:

Natuurlijk voedsel is helemaal niet goed. Een aantal groenten bevat bijvoorbeeld afweerstoffen tegen hun belagers, en één van die belagers is de mens. Wat we met de levensmiddelentechnologie hebben bereikt, is dat we ons een beetje onafhankelijk hebben kunnen maken van die bedreigingen. Dat stelt Tiny van Boekel, hoogleraar Product Design & Quality Management aan de Universiteit Wageningen.

Van Boekel ziet veel emotie en illusie als het over voedsel gaat. Volgens hem heeft dat alles te maken met de wijze waarop voedsel tegenwoordig geproduceerd wordt. Alles moet nu achter gesloten deuren, want het moet allemaal hygiënisch en er mogen geen pottenkijkers bij. Mensen krijgen daardoor het idee dat die voedselproducenten maar wat doen.

E-nummers
Zo denken velen dat fabrikantenallerlei nare zaken in het voedsel stoppen, waardoor het wel langer houdbaar is, maar ook schadelijk voor de gezondheid wordt. "Maar die additieven zijn zeer uitgebreid getest en nog nooit is aangetoond dat ze schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. Dus krijgen deze stoffen een E-nummer en mogen ze gebruikt worden", aldus Van Boekel.Natuurlijke extracten versus E-nummers
Van Boekel staat dan ook zeer kritisch tegenover sommige producten die in de natuurvoedingswinkel te koop zijn. "Men verkoopt anti-oxidanten, vitamines en allerlei extracten waarvoor de kans van overdosering vrij reëel is. Die natuurlijke extracten zijn niet getest en die E-nummers wèl."

Voedselindustrie moet geen illusies verkopen
Van Boekel is van mening dat de voedselindustrie niet de illusie moet verkopen dat het allemaal ambachtelijk is. "Nu roept bewerken waarschijnlijk een verkeerde associatie op. Maar in de levensmiddelenindustrie doet men in het groot wat men in de keuken in het klein doet. Bovendien zijn bewerkingen over het algemeen juist goed voor ons; we kunnen daarmee de giften en bacteriën onschadelijk maken, we maken het vaak lekkerder en de voedingswaarde kan zelfs toenemen".


bron: Food Hospitality
Dit artikel afdrukken