In de Ondertussen van vrijdag 25 oktober vallen mij deze berichten op:

- Maar liefst €1,7 miljoen had een verzamelaar over voor wat in één klap de duurste whiskyfles ter wereld is geworden. De alcohol zit in een bijzondere (handgeblazen) fles, een van 12, met daarin Macallan whisky die in 1926 is gestookt, daarna 60 jaar in het vat heeft gezeten en in 1986 pas is gebotteld. Of de whisky ooit gedronken gaat worden, is de vraag. Wijn en whisky zijn al lang niet meer alleen om te drinken, maar ook als beleggings- of verzamelaarsobject in trek (RTL).

- Files op de Afsluitdijk vandaag (RTL). “Wij als plattelanders van Noord-Holland willen ons af gaan scheiden van Haarlem en Amsterdam. We willen ons gaan voegen bij de provincie Friesland”, aldus een boerenactievoerder. Er is een burgerinitiatief gestart: van de benodigde 5.000 handtekeningen zijn er al enkele duizenden binnen. Op de Afsluitdijk ruilden Friese en Noord-Hollandse boeren alvast hun vlaggen uit. De achtergrond van het protest? De provincie Friesland schortte de gehate nieuwe stikstofregels direct na de eerste protesten al op; Noord-Hollandse boeren willen daarom graag een ander bestuur (Hart van Nederland).

- De gevolgen van klimaatverandering wordt tastbaar in het dagelijks leven. Daarom roepen ingenieurs wereldwijd de klimaatnoodtoestand uit (Treehugger). In 2050 zal meer dan twee derde van de wereldbevolking in stedelijke gebieden wonen. Een gewaarschuwde stad telt voor 6, want steden die hun risico's in kaart brengen nemen 6 keer zoveel maatregelen als steden die dat (nog) niet doen (Scientific American). Zonder maatregelen loopt volgens Amerikaanse ingenieurs 1 op de 4 bruggen in Amerika gevaar in 2040 in te storten. Ze verzwakken als gevolg van de krimp en uitzetting door de extreme temperatuurverschillen die klimaatverandering veroorzaakt (The Independent). Aanpakken dus.

Ondertussen suddert brexit door; de EU wil nog een weekendje slapen over de omgang met die ingewikkelde Britten (NOS). De Amerikaanse president Donald Trump doet de Amerikaanse belastingbetaling een genoegen: hij zei de Witte Huis-abonnementen op The Washington Post en New York Times op. Allemaal fake news en een mooie gelegenheid om overheidsuitgaven te besparen, vindt hij (Knack).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken