Tomatensoep zoals je die nog nooit at. Verse. Dat belooft puurtomaat.nl. Of ik wilde komen proeven vroegen ze. Woensdag 22 juli, morgen dus. Om 13.30h in Schipluiden, bij kwekerij Schenkeveld aan de Woudseweg 146.
De burgemeester opent met de eerste kop. Daarna mag iedereen mee komen proeven die dat wil. Ik ben op dit moment op meer dan een dag rijden weg, en moet het dus voorbij laten gaan.

Maar ik zou foodloggers – zeker die uit de buurt - willen vragen: ga! De kop soep is vers gemaakt van trostomaten. Vers?!? – vroeg ik verbaasd, want zelfs de meest vers-fanate culi maakt tomatensoep met een behulp van een blikje. Anders blijft het waterig en zurig. Nee, echt niet, de onze is echt vers, zeggen ze. Na een tijdje experimenteren hebben ze het voor elkaar en zijn ze trots op het resultaat. Goudeerlijk stuurden ze me de ingrediëntenlijst die voor 80% uit daags voor de productie geplukte trostomaten blijkt te bestaan. Dat haalt geen enkele andere soep en is dus het omfietsen waard.

Er zitten biologische stablisatoren in, terwijl de tomaten beter zijn dan biologisch, nl. duurzaam. Over wat dat is komen we in de draad vast nog te spreken.
De soep schijnt in niks te lijken op de zakken Unox en de flessen Heinz. Hij is puurder en tomatiger. Da’s een belofte. Volgens de makers zitten er vanwege het grotere aandeel tomaten die maar kort verhit zijn bovendien mogelijk meer gezonde stoffen in.

Maar nou het andere verhaal. Puurtomaat.nl is een initiatief van vijf Westlandse tomatentelers om hun niet-meer-aan-de-tros-zittende-trostomaten tot soepte verwerken. Samen met de tomaten die naar de koeien moeten omdat de crisis toeslaat, de prijs die telers ervoor krijgen nergens meer op slaat en de tomaten dus worden ‘doorgedraaid’. Puurtomaat maakt een einde aan het weggooien en zelf maar bij de pakken neerzitten. Ze maken een gezonde en vooral lekkere soep van het naargeestige probleem. Niks crisisdepressie, waarin telersdochter Pieternel zich gisteravond even liet glijden, maar iets heel nieuws. Naast tomaten doen ze nu ook in soep en laten ze die niet meer aan Unox en Heinz over. Verdienen doe je immers aan kant-en-klaar en niet aan een tomaat uit de kas. Hopelijk komt het zo toch nog goed.
Al is het dus alleen maar minstens even lekker als Unox of Heinz, dan is dat alleen al een reden om het eens te proberen.

Kom hier vertellen hoe de soep was. Ik sprak met de telers - Kwekerij De Kabel, Kwekerij Groenewegen, Kwekerij Van den Berg, de gebroeders Ammerlaan en Kwekerij Schenkeveld – af dat ze hier meer komen vertellen over hun soep. Als je morgen niet kunt, kun je puurtomaat.nl even mailen met de vraag waar je hun soep - voorlopig alleen in het Westland - kunt kopen.
Dit artikel afdrukken