Rabobank brengt vandaag een rapport uit waarin de bank zegt te verwachten dat de productie van kip en varkens in de VS vanaf midden volgende jaar jaarlijks met 5% zal dalen. Omdat de VS een grote exporteur is, zal dat gevolgen hebben voor de vleesprijzen op de wereldmarkt. De verkrapping van het aanbod heeft onder meer te maken met een correctie voor overproductie en de stijgende voerprijzen. De bank lijkt te verwachten dat incidentele ontwikkelingen mede de aanleiding zijn voor een structurele krimp van de vleesproductie en een stijging van de vleesprijzen.
De bank schrijft:
De productie van vlees en gevogelte in de VS zullen snel snel dalen in 2012. Extreme droogte in het Zuiden en Zuid-Westen van het land zorgen er versneld voor dat kuddes worden verkleind. Producenten van kip maken vermoedelijk een historische winstdaling door die zal leiden krimp.
Tot zover heeft de winstgevendheid van de productie van varkens stand kunnen houden. Niettemin zijn de eerste tekenen van een verhoging van de slacht van zeugen te zien omdat ook de varkensindustrie om moet zien te gaan met een van de krapste maismarkten in de geschiedenis.
Het rapport is hier te downloaden.
Dit artikel afdrukken
De productie van vlees en gevogelte in de VS zullen snel snel dalen in 2012. Extreme droogte in het Zuiden en Zuid-Westen van het land zorgen er versneld voor dat kuddes worden verkleind. Producenten van kip maken vermoedelijk een historische winstdaling door die zal leiden krimp.
Tot zover heeft de winstgevendheid van de productie van varkens stand kunnen houden. Niettemin zijn de eerste tekenen van een verhoging van de slacht van zeugen te zien omdat ook de varkensindustrie om moet zien te gaan met een van de krapste maismarkten in de geschiedenis.
Het rapport is hier te downloaden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Altijd leuk, als Rabobank iets voorspelt. Terwijl driekwart van de Nederlandse varkenshouderij al technisch failliet is! Helaas niet de eerste keer dat we goede vleesprijzen voorspellen in de laatste 15 jaar. Maar met een forse investering voor de boeg om zero emissie te worden en met nog forsere mestafzetkosten voor de boeg zie ik toch vooral veel varkenshouders hun bedrijf gaan beeindigen. Nu nog genoeg erfbetreders vinden die dit ook durven te adviseren!
Goeie link, James, kip consumptie is na drie afnemende jaren (6,7 p/hoofd) in 2010 met liefst 2,5 p gestegen. Rundvlees zit op het niveau van 1935, op een 2 pounds na. De Rabobank cijfers geven the "carcass weights" aan, sommige rapporten dan weer de echte verorberde hoeveelheden waarbij een poot gewicht dan weer iets anders dan filetgewicht lijkt te zijn.
Je hebt gelijk, kijk in de VS om je heen en je ziet kip rund- en varkensvlees vervangen. Kip heeft kennelijk iets veelzijdigs voor ook de ondernemers; In NL: Het aantal kippen in Nederland nam in de periode 2003-2008 toe met 22 procent tot bijna 97 miljoen. In die periode groeide het aantal slachtingen met ruim een kwart tot 465 miljoen per jaar. Ook die cijfers vond ik verwarrend: 1 kip wordt dus 5 keer geslacht zou je dus als leek denken. Het lijkt wel wetenschap...
Ik vraag me af hoe men aan die cijfers komt? Als ik rondom me heen kijk zie ik amper een minder vlees gebruik. Wel een ander vlees gebruik. Ik meen dat Peter Jens daar al een opmerking over maakte. Wordt de plaatselijke slager in zulke rapporten ook mee gerekend? En dan de steeds groeiende groep van CSA's die hier steeds belangrijker gaan worden. Een goed kennis is helemaal gespecialiseerd in pastured pork en kan de vraag maar amper aan, maar wil niet groter. "Ik verdien een goede boterham en heb tijd voor mijn gezin".
Sugar Mountain (http://flashweb.com/csa) net over de grens hier verkoopt een heel varken (dressed) voor $630.
Waar die afname van chicken vandaan komt is me een beetje een raadsel. Is niet bepaald wat we hier horen.. "...the drop in beef consumption is way overshadowed by the increase in how much chicken people eat. The total amount of all meat eaten each year has increased dramatically...."
http://thesocietypages.org/socimages/2010/12/10/explaining-reduced-beef-consumption-in-the-u-s/
Huib, ja, het besef dat er een "harde koude" sanering op komst is leeft steeds sterker. Maar daarmee komen de financiele instituten er dan te makkelijk vanaf, alhoewel het geen pretje zal zijn voor hun accountmanagers. De kunst is om er een warme harde sanering van te maken. Noblesse oblige toch?
Het is bijzonder te zien hoe ditzelfde in de landbouwsector wordt gezien. Daar is de mening dat er - bij de varkens - nog minstens 10% geminderd zal moeten worden willen de prijzen weer een beetje kostendekkend zijn. De conclusie die boeren daaruit trekken is dat een harde koude sanering op komst is.