image

Afgelopen weekend gingen we wandelen. Het was schitterend weer. We hadden zakken mee. Om wild geraapt eten mee te kunnen nemen.

Het was ergens in de bergen tussen Berlou en Saint-Pons-de-Thomières in de Franse provincie Hérault. We vonden bergen tamme kastanjes. We poffen ze nu. Tjonge wat vult dat.
We zochten naar eekhoorntjesbrood (cèpes) maar kregen ze niet gevonden. Gelukkig boodt een wél handige zoeker uitkomst. Hij verkocht zijn buit voor € 25/kilo. Een heel bedrag, maar ze waren kraakvers en mooi groot. De grote geven nl. die stevige, vlezige structuur die cèpes – funghi porcini - extra lekker maakt.

We wilden eigenlijk ook nog wel walnoten. Verse, wel te verstaan. Van die lekkere zacht knapperende, het vocht nog in de vrucht. Niet die gedroogde en gezwavelde krengen. Ook zomaar te koop hier langs de weg. Voor € 3/kilo. Voor luxe wandelende luilakken. We namen een flinke zak mee.

Vind je het niet wild, dan kun je het toch kopen. Vandaar de verboden die je soms zomaar midden in de natuur aantreft.

Bestaat dit nog in Nederland en Vlaanderen? Wie heeft adressen of plekken waar mensen langs de weg staan met die typische herfstproducten?
Dit artikel afdrukken