De Volkskrant schrijft vanmorgen over de gepolitiseerde muizen die tijdens het afgelopen Kerstreces de media haalden. De PvdD bleek geen verstand van dierwelzijnerige muizenvallen te hebben. Ze mochten niet worden verdelgd, zo vonden ook Kamerleden van PvdA en D66. GroenLinks pleitte voor een kamerkat, een gedachte die intellectueel toebehoort aan het CDA.
Een museum vroeg afgelopen week een muis op. Voor de collectie, want een Kamermuis hadden ze nog niet.

‘Den Haag’, zo schrijft de krant, ‘mag de Kamermuis dankbaar zijn’. Het zou de bliksemafleider zijn waarlangs de spanning rondom crisis, kabinet en recessie weg konden vloeien. Europa is stuk. Dieren in de natuur lijden meer dan in goed gevang.

De werkelijkheid is in zicht. De euro raast uit. Europa leefde, en denkt nog steeds, boven zijn stand. We komen met twee benen op de grond. Minder maar meer milieu- en diervriendelijke megastallen, goeie kiloknallende liters melk en vleesaanbiedingen voor die ene keer in de week kunnen straks ook weer. Dat wordt nog wat in het grote dierendebat dat Nederland met kluchtige, van de werkelijkheid verlaten beelden in zijn greep houdt om aan de werkelijkheid te ontsnappen.

Fotocredits: lincoln-blog, dode muis
Dit artikel afdrukken