Gisteren vroeg ik om wat input over de manier waarop je het publiek vergeten restaurants zou kunnen laten recenseren.

Daar ging'ie dan. Prompt kwamen er recensies van andere dan vergeten resto's. Persoonlijke gevoelens en voorkeuren. Dingen die - zoals Nick Trachet meteen opmerkte - vooral iets zeggen over de (al dan niet verwrongen, bekrompen, provinciale of juist al te groot-wereldse) geest van de recensent, maar weinig tot niets over het eten.

image


Hoe moeilijk is feitelijk zijn? Volgens mij helemaal niet, ook al houdt nauwelijks enig restocriticus zich aan de vragen die zijn vak toch met zich mee zouden moeten brengen. Feitelijk zijn betekent een antwoord geven op een aantal evidente vragen uit de bekende 'journalistieke reeks': wie, wat, waar, hoeveel, waarom, wanneer etc.?'

Er is niks (ver-)oordelends aan. Die vragen spits je toe op, al dan niet vergeten, culinaria. Een kind kan de was doen, maar je zult degenen de kost moeten geven die er meteen al bij de eerste bocht uitvliegen.

Zullen we eens kijken of de foodloggers in een paar dagen een aardig lijstje van vragen bij elkaar kunnen reageren?
Dit artikel afdrukken