In het weekend van 28 februari en 1 maart vindt er weer een Reclaim-the-Seeds-weekend plaats. Drie jaar geleden startte dit initiatief van ASEED. ASEED is een internationale campagneorganisatie die er naar streeft de structurele oorzaken van milieuproblemen en sociale onrechtvaardigheid aan te pakken.

Zadenbeurs, workshops, excursies

Op zaterdag 28 februari huisvest Landgoed Kraaybekerhof in Driebergen de jaarlijks terugkerende zadenbeurs en een programma met workshops, lezingen en discussies. Zondag 1 maart staat in het teken van gezamenlijke lokale initiatieven. Hierbij bezoeken de deelnemers een aantal buurtmoestuinen en steken mensen zelf de handen uit de mouwen. Het landgoed verzorgt deze beide dagen de hapjes en drankjes voor de bezoekers tegen een aantrekkelijke vergoeding.

Drie jaar geleden begon de campagneorganisatie met Reclaim-the-Seeds-weekenden als protest tegen de Europese zadenwetgeving. Volgens de actieorganisatie versterkt deze voorgestelde regelgeving de positie van grote bedrijven in de landbouw en is een gevaar voor de diversiteit van groente en fruit. Internationale campagnes hebben ertoe bijgedragen dat de voorstellen door het Europees parlement zijn weggestemd. Er is echter een kans dat de nieuwe Europese Commissie in 2015 met een vergelijkbaar wetsvoorstel komt. Op de website van ASEED staat een update over de zadenwetgeving. Een andere bedreiging voor de diversiteit van groente en fruit vormt het groeiend aantal patenten op gewassen.


Tijdens dit Reclaim the Seeds weekend bemachtig je diverse zaden voor in je tuin en ontmoet je andere mensen die een passie voor zaden hebben. 
Naast een aantal vaste programma-onderdelen die elk jaar terugkomen, zoals lezingen en workshops over het zelf vermeerderen van zaden, de Europese zadenregelgeving en het opzetten van een goede biologische en bio-diverse moestuin, heeft ASEED dit jaar voor twee speciale speerpunten gekozen: het klimaat en de bodem.

De entree op beide dagen is gratis, een donatie stelt de organisatie erg op prijs. Die donatie stop je in de daarvoor bestemde potten bij de infotent op het terrein. Voor meer informatie en het actuele programma kun je hier terecht.

Locatie: Landgoed Kraaybeekerhof, Diederichslaan 25, Driebergen
Datum: zaterdag 28 februari: 11:00-17:00 uur zadenbeurs en workshopprogramma, zondag 1 maart: 10:30 uur praktische workshop seed saving, 12:30 uur start excursies.
Entree: gratis, een donatie is zeer welkom.

Fotocredits: Reclaim The Seeds 2014 via Facebook
Dit artikel afdrukken