De Reclame Code Commissie (RCC) oordeelt dat Greenpeace haar inmiddels ruim 10 jaar oude lespakket voor basisschoolkinderen moet aanpassen. De commissie vindt uitspraken in het lesmateriaal, zoals 'Vlees = Honger' en 'de industriële vleesproductie maakt mensen en de planeet ziek', te ver gaan en ongeschikt voor jonge kinderen.
Greenpeace, bekend om zijn felle kritiek op de vleesindustrie, neemt in het lespakket Een betere wereld begint op je bord (inmiddels offline) stevige standpunten in over de impact van vleesconsumptie op het klimaat en de gezondheid. De opvattingen dat vlees honger zou veroorzaken doordat dieren een groot deel van de wereldwijde oogst consumeren, en dat de industriële vleesproductie zowel mensen als de planeet ziek maakt, zijn volgens de RCC te stellig. Ze passen wat de Commissie betreft niet in educatief materiaal voor kinderen.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) had een klacht ingediend bij de RCC. Zij stelde dat het lespakket geen objectieve informatie bevatte maar eerder een vorm van 'pure reclame' voor de denkbeelden van Greenpeace was. De RCC ging hierin mee en oordeelde dat het lesmateriaal inderdaad de overtuigingen van Greenpeace uitdraagt, zonder dat dit voor de jonge doelgroep voldoende duidelijk is. Dit kan leiden tot misleidende informatieverstrekking aan kinderen, aldus de Commissie.

De RCC stelde verder dat beweringen over het hoge water- en grondstoffengebruik bij vleesproductie, wel door de beugel konden. Greenpeace hoefde alleen specifieke uitspraken over vlees en gezondheid aan te passen. Greenpeace reageert dat het lespakket al zo’n tien jaar oud is en niet meer actief wordt aangeboden. Niettemin heeft de organisatie het materiaal inmiddels offline gehaald en beloofd de inhoud te herzien.

ZLTO-directeur Kathleen Goense uitte haar zorgen over het toenemende gebruik van ideologisch geladen lesmateriaal door organisaties zoals Greenpeace. Volgens Goense moeten basisscholen een veilige leeromgeving bieden waar kinderen op basis van feiten worden geïnformeerd, zonder beïnvloeding door de wereldbeelden van specifieke belangengroepen. Ze benadrukt dat kinderen eerlijke en objectieve informatie moeten krijgen over voeding en duurzaamheid.

Goense hoopt dat de uitspraak van de RCC leidt tot meer aandacht voor en controle op lesmateriaal dat door ideële organisaties wordt verspreid. Ze roept de makers van dit soort materialen op om verantwoordelijker om te gaan met de inhoud, zodat leerkrachten niet de last dragen om de objectiviteit van lespakketten te moeten controleren.

De RCC oordeelt ook de andere kant op tegen overdrijving. Een aantal jaren geleden werd de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) door de RCC op de vingers getikt. De varkenshouders moesten een lesboekje over de varkenssector aanpassen na een klacht van de dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood. De varkenshouderijorganisatie schreef dat varkens "door het hele hok” kunnen lopen en dat het er "lekker warm” is vanwege vloerverwarming en een warmtelamp. De RCC vond het nog al meevallen met die ruimte en dat niet werd verteld dat zeugen nauwelijks ruimte hebben om zich om te draaien. Bovendien zouden de varkens juist hittestress ervaren door de warmte.