In de Ondertussen van maandag 25 november vallen mij deze berichten op:

- nooit eerder steeg de concentratie aan broeikasgassen zo snel. Dat bericht de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) kort voor de jaarlijkse vergadering van de VN over de klimaatwijziging, COP25, die plaatsvindt van 2 tot en met 13 december in Madrid. De concentratie CO2-deeltjes liep op tot 407,8 deeltjes per miljoen, de hoogste concentratie sinds 3 tot 5 miljoen jaar geleden. De stijging was meer dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar en bereikte 147% van het niveau van voor het begin van de industriële revolutie (1750), het ijkpunt dat klimaatwetenschappers hanteren (BBC). De concentratie van methaan klom naar 259% van het pre-industriële niveau, de concentraties stikstofoxiden 123%. "Er is geen teken van vertraging, laat staan een afname, in de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer ondanks alle engagementen van het Parijs-akkoord over de klimaatverandering," concludeert de WMO sober en somber (Knack).

- ook kipketen KFC waagt zich aan een vleesvrije variant van zijn hamburgers. Vanaf vandaag is de Chickenless Chickenburger te koop bij KFC Akerpoort in Amsterdam (AD). De burger is niet gemaakt van soja, maar van Quorn Mycoproteïne, dat in Europa wordt gemaakt. Het paneerlaagje is hetzelfde als bij de gewone kipburgers, want om de knapperigheid daarvan staat KFC bekend. Doel van de proef, die een week duurt, is voldoen aan de missie om 'voor iedereen te zijn'. Dus ook voor vegetariërs en flexitariërs. "Niet meer dan logisch en heel verstandig," zegt foodwatch in een reactie.

- altijd al een kasteel in Frankrijk willen hebben? Grijp dan je kans. Nog nooit stonden er zoveel kastelen in Frankrijk te koop. Meer dan 1.500, zeggen in kastelen gespecialiseerde Franse makelaars (Le Figaro). Het probleem? Voor de oude families die vaak al generaties lang het kasteel bewonen zijn de kosten van onderhoud niet meer op te brengen. Kapitaalkrachtige nieuwe eigenaren hebben minder binding en verruilen hun speeltje al snel voor het volgende. Dus pleit de president van de vereniging voor historische gebouwen voor een 'Marshall plan' voor dit soort familiebezittingen, betaald door de staat. Want een kasteel, dat is iets meer dan een fiscale niche.

Vandaag stonden de boeren naast de snelwegen. De actie had tot doel om het gesprek tussen minister van landbouw Carola Schouten en het Landbouw Collectief kracht bij te zetten. De boeren kwamen niet in actie; de gesprekken gaan door (Boerderij). Er was geen sprake van verkeersoverlast al moesten automobilisten wel alert zijn (AD) en de sfeer was gemoedelijk.
De stoppersregeling voor varkensboeren ging vandaag open (NOS). Tot 15 januari kunnen varkensboeren die hun bedrijf willen beëindigen zich melden (Rijksoverheid). Er is €180 miljoen beschikbaar. Is het genoeg? Dat is de vraag. Nog nooit was het boerenvertrouwen zo laag (Boerderij).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken