Vertrek topman geëist
De opstapeling van fouten en laksheid is reden voor de Belgische politiek een volledige doorlichting van de hele agrovoedingssector te eisen, de aanstelling van een crisismanager én het vertrek van FAVV-topman Herman Diricks. Die wil van geen wijken weten, zegt hij in De Standaard, ook al "kán het FAVV ernstige vleesfraude niet opsporen". Daar ontbreken de middelen voor. Diricks: "Maar laten we eerst kijken wat er verkeerd is gegaan, en dat dan corrigeren. Het is niet eerlijk om de mensen eerst te veroordelen zonder hen de kans te geven om uit te leggen wat er juist is gebeurd. Nu spelen vooral de persoonlijke aanvallen, die ik totaal onrechtvaardig vind." Het Belgische financiële dagblad De Tijd meldt vanmorgen op basis van een rapport dat de krant heeft kunnen inzien dat Diricks vermoedelijk gelijk heeft. Zijn dienst zou wel naar behoren en tijdig zijn opgetreden, ook naar het parket. Het rapport is door de procureur-generaal van Luik die de zaak behandelt nog niet vrijgegeven voor verzending naar het Belgische parlement, dat vanochtend over de FAVV debatteert.
Vertrouwen op dieptepunt
Het Veviba-schandaal bereikte inmiddels ook Nederland, waar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 19 slagers opgeroepen heeft van Veviba afkomstige ossenstaarten te vernietigen. Het vlees blijkt niet door een dierenarts gekeurd te zijn en is mogelijk ongeschikt voor menselijke consumptie, schrijft De Standaard nog eens. Het vertrouwen in Belgisch vlees staat op een dieptepunt, terwijl producenten van vleesdieren steen en been klagen omdat ze onvoldoende verdienen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De nieuwste ophef spitst zich toe op de nauwe verwevenheid van ex-medewerkers van het Federaal Voedselagentschap met de vleessector, schrijft De Standaard.
Hoewel er "strikt juridisch" niets mis mee is dat FAVV-medewerkers consultancy-opdrachten uitvoeren voor de slachthuizen die zij eerder moesten inspecteren, heeft minister van Landbouw Denis Ducarme al aangegeven dat hij "de rechtsregels ter zake ‘aan het analyseren is’. Vanuit de oppositie eist Groen-fractieleider Kristof Calvo ‘strengere deontologische regels en een afkoelingsperiode voor de medewerkers van het FAVV’."
Volgens Piet Vanthemsche, ex-voorzitter van de Boerenbond, voerde het Europees Voedselagentschap (EFSA) vorig jaar nog strengere regels in "rond ontluizingsperiodes voor onderzoekers." Vanthemsche, die zelf ook ooit overstapte van het FAVV naar de Boerenbond: "Maar iedereen moet voor zichzelf uitmaken of ze die opdrachten op een integere manier kunnen uitvoeren. Een eventuele ontluizingsperiode hangt af van de maatschappelijke gevoeligheid en dan zouden we de discussie ook moeten opentrekken naar veel andere experts die bij de overheid werken."
Het FAVV ziet geen probleem: "'Op het ogenblik dat ze het bedrijf verlaten, staat het hen vrij om te doen wat ze willen’, zegt woordvoerder Philippe Houdart. ‘Als ze correct handelen, is er geen probleem. Integendeel, ze hebben expertise, kennen onze actiepunten en kunnen die visie overbrengen. Dat is positief.’"
Er ging veel mis bij Veviba, maar fraude met biovlees hoorde daar niet bij, meldt Vilt, naar aanleiding van eerdere berichten dat Veviba gewoon vlees als (duurder) biovlees zou hebben verkocht.
"Controleorgaan Certisys [een van de drie controle-instanties voor de Belgische bioketen, red.] heeft echter nooit fraude met het biolabel vastgesteld. Het stelde wel tekortkomingen vast in de bedrijfsprocedures, maar die konden rechtgezet worden en hadden geen impact op het gecommercialiseerde vlees. Om te vermijden dat het fraudeverzinsel overeind blijft, legt ketenorganisatie BioForum op een heldere manier uit wat Certisys wel maar vooral ook niet heeft vastgesteld. [..] De onafhankelijke certificeringsinstelling Certisys stelde nooit fraude vast. Wel kwamen er bij een controle in 2016 tekortkomingen aan het licht bij Veviba in het documentenbeheer, de procedures en de scheiding tussen bio en niet-biovlees. “Deze hadden geen impact op het gecommercialiseerde vlees”, zo benadrukt Certisys".
Wel blijken er door nog 16 Nederlandse bedrijven (waaronder supermarktketen Dekamarkt) ossenstaarten te zijn ingekocht die mogelijk niet geschikt zijn voor menselijke consumptie, meldde de NVWA vorige week.
Sorry Cécile, ik reageerde te snel, en zie nu dat jullie in de staart van je artikel ook melding maakten van de NVWA-waarschuwing de 16e maart.
Blijft wel een vraag: waarom maakte Foodlog - terwijl het de voedselveiligheid van Hollandse consumenten betreft - die 16e maart geen melding van die NVWA-waarschuwing, en evenmin van de aanvullende NVWA-lijst gister, met slagers die die onveilige VEVIBA-ossenstaarten verkochten?
Nu zal dat voedselveiligheidsrisico ditmaal beperkt geweest zijn, de wekenlange vertraging in tracering en melding roept ook vragen op voor wat betreft de effectieve afhandeling van mogelijk serieuzere voedselveiligheidsproblemen in de toekomst.
Dick, wat wil je nu suggereren?
Foodlog kan wel lekker doen alsof dit schandaal beperkt zou zijn tot België,
maar de NVWA heeft gister nog een aanvullende lijst gepubliceerd met
Nederlandse slagers die onveilige VEVIBA-ossenstaarten verkochten.
Over een "rot systeem" gesproken:
opmerkelijk hoe weinig aandacht de media daarvoor hebben.