In 2007 publiceerde het Voedingscentrum de Richtlijnen Goede Voedselkeuze. Deze zijn afgeleid van de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Ze zijn bedoeld als uitgangspunt voor de voorlichting aan de consument en productontwikkeling in de industrie. Sinds de publicatie zijn aanvullende criteria ontwikkeld en zijn reacties gekomen op de bestaande richtlijnen. Het Voedingscentrum heeft daarom de Richtlijnen Voedselkeuze herzien en een tweede versie uitgebracht.

Wat is er veranderd? Om te beginnen de naam. De naam ‘Richtlijnen Goede Voedselkeuze’ was onduidelijk, omdat deze leek op ‘Richtlijnen Goede Voeding’. Voor de duidelijkheid is nu gekozen voor de naam ‘Richtlijnen Voedselkeuze’ (RV). Maar ook inhoudelijk zijn er wijzigingen, vooral in de criteria voor de driedeling van de productgroepen. Hieronder een opsomming van de belangrijkste:

Toegevoegde suikers
Het criterium voor toegevoegde suikers is komen te vervallen, behalve bij de productgroepen fruit en melkproducten. Bij deze laatste twee productgroepen leidt het toevoegen van suikers rechtstreeks tot een verhoging van de energetische waarde. Bij de overige productgroepen is dat niet of maar in zeer beperkte mate het geval, waardoor een criterium voor toegevoegde suikers overbodig is.

Vezel
Binnen de productgroep aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten is een apart vezelcriterium afgeleid voor de relatief minder vezelrijke varianten, de rijst en de pasta.

Natrium
Bij het indelen van producten bleek dat het natriumcriterium er in sommige gevallen toe leidde dat er geen voor de praktijk bruikbare indeling gemaakt kon worden. Daarom zijn de natriumcriteria in een aantal productgroepen wat bijgesteld. Een deel van de criteria voor natrium was uitgedrukt in mg/100 kcal. Deze criteria zijn omgerekend naar mg/100gr, de eenheid die al voor de overige natriumcriteria werd gebruikt.Energie in dranken
Het energiecriterium voor de grens B/C voor de dranken was gelegd op het niveau dat overeenkomt met de claim ‘lage energetische waarde’. Dit bleek in de praktijk erg laag te zijn. Daarom is het energiecriterium voor de grens B/C verhoogd naar de waarde die overeenkomt met de claim ‘verlaagde energetische waarde’ (30 kcal/100ml).

Energie in snacks
Het criterium voor de energetische waarde van snacks leidde ertoe dat er weinig te kiezen was in categorie A. Het energiecriterium voor snacks voor de grens A/B is daarom wat verhoogd (75 kcal/portie).

Groente, fruit en sappen
De criteria voor bewerkte groente en bewerkt fruit zijn verder verfijnd. Uitgangspunten hierbij zijn:
- het al dan niet aanwezig zijn van het gehele eetbare gedeelte van de groente/fruit in het eindproduct.
- het al dan niet in tact zijn van de matrix van het uitgangsproduct. Met andere woorden: is het uitgangsproduct nog goed als zodanig herkenbaar, of is het zover verkleind dat dit niet meer het geval is (bijv. gepureerd)?

Omdat in sappen het gehele eetbare gedeelte van het uitgangsproduct niet aanwezig is, zijn er voor de sappen aparte criteria afgeleid.

Soepen en sauzen op basis van groente
Soepen en sauzen op basis van groente kunnen een bijdrage leveren aan de groenteconsumptie. Daarom zijn criteria afgeleid voor ‘soep met groente’ en ‘maaltijdsauzen met groente’.

De Richtlijnen Voedselkeuze zijn te downloaden vanaf de site van het Voedingscentrum


bron: Voedingscentrum
Dit artikel afdrukken