Vandaag publiceerden de NVWA en het RIVM hun bevindingen over de voortgang van de zogeheten herformulering van recepturen van voedingsmiddelen. Met het Akkoord Verbetering Productsamenstelling hebben industrie, detailhandel, cateraars en horeca zich via een belofte aan het ministerie van VWS verplicht om per productcategorie het gehalte aan zout en/of energie (vet en suiker) te verlagen.
Het RIVM concludeert onder de kop 'Minder zout in sommige voedingsmiddelen, suikergehalte daalt niet': Het zoutgehalte in brood was in 2016 gemiddeld 19 procent lager dan in 2011. Ook bepaalde soorten sauzen, soepen, groenten en peulvruchten in blik of glas en chips hebben een lager zoutgehalte, tussen de 12 en 26 procent lager dan in 2011. Daarnaast hebben enkele productgroepen (bijvoorbeeld sommige soorten vleeswaren) een lager verzadigd vetgehalte gekregen. Het suikergehalte is in alle onderzochte productgroepen gelijk gebleven.
De NVWA stelt onder de kop 'Minder zout in sommige voedingsmiddelen, verzadigd vet praktisch niet gedaald' op hoofdlijnen vast: Sommige voedingsmiddelen bevatten minder zout dan een aantal jaar geleden. De gehaltes aan verzadigd vet zijn de afgelopen jaren echter nauwelijks gedaald.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie laat in een reactie weten: In de vandaag gepubliceerde rapporten van de RIVM en het NVWA over de reductie van zout, (verzadigd) vet en suiker, ziet de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een bevestiging dat het Akkoord van de sector uit 2014 werkt.
Effect onzeker
De controlerende instanties beoordelen de werking van het Akkoord in wat zuiniger taal dan de industrie. Uit een eerder onderzoek van het RIVM leek te moeten blijken dat de - thans in ieder geval deels geslaagd gebleken - zoutreducties nauwelijks of niet kunnen worden gemeten in het lichaam van consumenten. Voor Foodlog kwam daarvoor Dennis Zeilstra al tot een soortgelijke conclusie.
Het lijkt vooralsnog onzeker of de geconstateerde herformuleringen ook tot andere innames en significante gezondheidseffecten leiden.
Dit artikel afdrukken
De NVWA stelt onder de kop 'Minder zout in sommige voedingsmiddelen, verzadigd vet praktisch niet gedaald' op hoofdlijnen vast: Sommige voedingsmiddelen bevatten minder zout dan een aantal jaar geleden. De gehaltes aan verzadigd vet zijn de afgelopen jaren echter nauwelijks gedaald.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie laat in een reactie weten: In de vandaag gepubliceerde rapporten van de RIVM en het NVWA over de reductie van zout, (verzadigd) vet en suiker, ziet de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een bevestiging dat het Akkoord van de sector uit 2014 werkt.
Effect onzeker
De controlerende instanties beoordelen de werking van het Akkoord in wat zuiniger taal dan de industrie. Uit een eerder onderzoek van het RIVM leek te moeten blijken dat de - thans in ieder geval deels geslaagd gebleken - zoutreducties nauwelijks of niet kunnen worden gemeten in het lichaam van consumenten. Voor Foodlog kwam daarvoor Dennis Zeilstra al tot een soortgelijke conclusie.
Het lijkt vooralsnog onzeker of de geconstateerde herformuleringen ook tot andere innames en significante gezondheidseffecten leiden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Bij Joep #1, met betrekking tot NASH hier een Engelstalige uitleg.
TNO: Preclinical NASH models
"The number of patients suffering from NASH is increasing dramatically and is associated with metabolic syndrome, diabetes and obesity."
The NASH education program: Anticipating an impending storm (vimeo)
(Bij RIVM en Voedingscentrum heb ik nog geen relevante informatie m.b.t. NASH gevonden. Het is wellicht bekend, want TNO houdt zich er wel mee bezig)
Dick #2, ja, maar het gaat om een "verhoogde kans op" levercirrose als je al in de risicogroep valt (obesitas, leververvetting). Volgens onze MLD stichting ontwikkelt 20 tot 30% van de mensen met niet-alcoholische leververvetting een NASH.
Voor de bevordering van de gezondheid is het een verkeerde trend om pakken sap en frisdranken 1,5x of 2x zo groot te maken, of thuis te persen en liters tegelijk op te drinken. Enige voordeel van zelf persen is dat het lekkerder is en dat er nog vitamines in zitten.
Er zit 200g suiker in een pak van 2 liter dat maar 4 dagen houdbaar is, en dus net zo snel opgedronken moet worden als een klein pakje. Niet het percentage suiker, maar de verpakking zet in dit geval aan tot meer suikerverbruik.
Wat is 1 portie?
Stel dat 1 portie = 1 appel, dan zitten er 20 porties in 1 pak van 2 liter, genoeg voor 20 dagen!
Overigens zal deze Franse mediahype (inmiddels ook op TV) op een aantal mensen best wel invloed uitoefenen, temeer daar het een stille voortschrijdende welvaartsziekte betreft die zich pas na lange tijd openbaart. De getallen van onze MLD stichting zijn wellicht gebaseerd op de huidige geregistreerde aantallen, terwijl de verontrustende berichtgeving uitgaat van een veel groter groeiend aantal. Dit ten gevolge van het toenemend aantal gevallen van obesitas.
In hoeverre de berichten overdreven zijn, zal wel moeilijk te achterhalen zijn, daar de meeste mensen die NASH beginnen te ontwikkelen, dat zelf niet weten.
Joep, krijgen we ook een zieke lever van teveel vers geperst appelsap (bijv. 2 liter per dag) uit zo'n mooie thuispers?
Er zijn vast mensen die dat doen en hele volksstammen denken dat ze er heel goed aan doen. Puur natuur enzo.
Ik moet even iets kwijt over suiker, los van zout en vet.
Wat mij betreft mogen alle zoete frisdranken in de ban, zeker als je gewicht uit de klauwen dreigt te lopen. Een aantal mensen dat dagelijks gezoete frisdranken drinkt om de dorst te lessen of bij de maaltijden, in plaats van water, thee, melk of prikwater, lopen op termijn verhoogde kans op een levercirrose, ook al drinken ze in het geheel geen alcohol.
Suiker en HFCS (High-fructose corn syrup) zijn niet giftig, maar kunnen na langdurig gebruik een levensgevaarlijke Cirrose ontwikkelen. Bij de vele obesitas gerelateerde berichten komt informatie over deze gevaarlijke ziekte in ons land nog nauwelijks voor.
Het is een stille epidemie die volgens Franse media mogelijk al om 6 miljoen Fransen gaan. En in Nederland vraag ik mij dan meteen af?
"Maladie du Cola" noemen ze het daar in de volksmond, NASH (Non-alcoholic steatohepatitis) oftewel Niet-Alcoholische Leverontsteking wat uiteindelijk kan leiden tot levercirrose en leverkanker. Volgens de Maag lever darm stichting: Wat zijn NAFLD en NASH
Heb helaas alleen een paar actuele Franse artikelen waardoor het lijkt alsof deze sluipende epidemie bij ons niet voor komt.
Le Parisien (10-03-2017): les ravages de la maladie du soda
La Républicain (27-03-2017): La Nash (maladie du soda) se paye cash
Dit is de bijbehorende link die FL niet accepteert vanwege de 2 haakjes:
http://www.republicain-lorrain.fr/edition-de-longwy/2017/03/26/la-nash-(maladie-du-soda)-se-paye-cash
la Croix (04-04-2017): la maladie du soda, qui toucherait six millions de personnes en France
le Point (30-01-2017): l'inquiétante progression du "foie gras" humain
Ladepeche (20-03-2017): Des millions de Français victimes de la maladie du soda
Obésité.com (27-03-2017): Maladie du soda, conséquence de la malbouffe
DH.be (België 04-04-2017)L’inquiétante maladie du soda
(Had ik ook in het draadje over Leende kunnen plaatsen, maar daar zit misschien de SuikerUnie mee te kijken).