Basis recept:
Men neme twee boterhammen (wit of bruin, wat jij wilt). Besmeer de boterhammen “aan de buitenkant” zo egaal mogelijk met een dun laagje boter. Beleg ruim met plakjes kaas en eventuele andere smaakmakers.
Leg de tosti in een koude koekenpan (voorverwarmen mag als je haast hebt). Leg een deksel op de pan en laat een kiertje van 1 mm. Zet de koekenpan op het middelste pitje, op een zacht vuurtje, misschien de vlam ietsiepietsie, zeg 1 mm hoger dan helemaal zacht. Bak de eerste kant in 10-15 minuten goudbruin. Check na een paar minuten of het niet toch te hard gaat. De tweede kant gaat sneller: 6-8 minuten. Tuurlijk kan je het vuur hoger zetten, dat alles sneller gaat, maar ik geef je op een briefje, hoe langzamer hoe lekkerder!
Over de kaas:
Het beste is niet al te oude/rijpe kaas te gebruiken, want die smelt niet zo goed. Uitzondering op de regel is Old Amsterdam, die is nep-oud en smelt perfect.
Suggesties voor het beleg:
* Dunne ringen ui of sjalot met wat toefjes sambal.
* Dunne plakjes (sherry) tomaat met wat (gedroogde) tijm.
* Geit of twijfelaar met dunne plakjes chorizo en dunne ringen ui. (zie foto hierboven)
* Gewone kaas met wat verkruimelde roquefort in het midden.
* Plakje (gerookte) ham of andere vleeswaren ertussen.
* Nagelkaas of komijnenkaas is wel lekker, maar vaak een beetje taaiïg. Mengen met wat plakjes jonge kaas kan helpen, of niet zeuren en lekker kauwen.
* Groene goudse met wasabi is vooral leuk met Halloween of St. Patrick’s.
* Basilicium tomaat, fenegriek, al die kazen met een smaakje doen het leuk in tosti. Vooral als ie op moet. ;-)
Fotocredits: Kok Robin
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik eet al jaren geen tosti's meer, maar idd, mijn moeder deed het toen ik nog op school zat altijd in de koekenpan en later op mijn vraag/aanraden ook buitenop boter, zelfs toen er een tosti-ijzer/apparaat in huis kwam deed ik nog boter aan de buitenkant en dubbel kaas erop, dus kaas-ham-kaas en het liefst jojnge, omdat die zo mooi wegsmelt. Uit de koekenpan met boter buitenop(en natuurlijk binnenin) zijn ze idd wel het lekkerst. Nu eet ik ze niet meer, omdat brood mij niet zo lekker valt, helaas.
Spraakverwarring. Wat is een tosti-ijzer? Op het internet zijn het uitsluitend elektrische klemmen.
Het begrip komt van wafelijzer. Er zijn varianten van wafelijzers bedacht waar ondermeer dubbele boterhammen in kunnen met iets tussen de boterhammen.
Ze moeten op een vuur.
Ik vermoed dat Robin Kok elektrische tostiklemmen kraakt en dat ze helemaal geen tosti-ijzer in huis heeft.
Waarom gaat het in een koekenpan beter dan in een tosti-ijzer, of elektrische klem?
@hr.Klootwijk - Nostalgie - In mijn jeugd hadden we zo'n tosti-ijzer in huis. Zie dan boven een vuur je tosti maar eens regelmatig te verhitten. Dat viel niet mee. Niet lekker ook overigens.
@Henric - Om te beginnen plet dat tosti-ijzer of electrische klem je boterhammen snel en zeker. Als je de kaas lekker wilt laten smelten, dan zijn je boterhammen al gauw verworden tot een gebakken plank.
Door ze langzaam op een laag pitje in een koekenpan te bakken, blijft de luchtige broodstructuur intact. Heerlijk.
Tosti's gaan uitstekend in een wafelijzer op het vuur. Beter dan de contactgrillapparaten. In koekenpan ook. Altijd oude kaas, geen smeltproblemen hier, al is het waar dat dit met latere tosti's meer kans heeft om op te treden omdat het ijzer zeer heet is. Brood is eerder bruin dan dat de kaas smelt. Vuur laag zetten.
Vooral ruim boteren....