Het gaat economisch slecht. Zeggen ze. We gaan er weer minder 'goed' door eten. Zeggen ze ook. In Engeland hebben ze het over de 'credit crunch'. Die zorgt voor nieuwe vrekken, die biologisch weer laten staan en niks meer weggooien.

Zouden we slechter gaan eten? Welnee, creatieve mensen niet. Integendeel, die gaan door op de trend die al kwam toen de jaren nog vet waren. Kweek en teel je eigen spullen, leerden verschillende goeroe's ons toen al. Het is zo makkelijk om groenten en vlees met een intensere smaak dan de supersmaak zelf te produceren. Naast lekkerder, beloofden de goeroe's, is het bovendien leuker en geeft het je lol en voldoening. We zijn tenslotte allemaal jagers en landbouwers geweest. Geef je instinct de ruimte en zeur niet meer over gezondheid dan komt het juist helemaal goed, zeggen ze en ik denk dat ze gelijk hebben.

In Engeland, Norfolk, staat een pub die The Pig heet. Ze halen een pracht streek uit. Je krijgt er gratis drank als je eten meebrengt uit je eigen tuin, kippen- of varkenshok. Desnoods van je vistocht of wildplukkerij. Een biertje in ruil voor knapperende sperziebonen. Twee voor degene die de beste meebrengt. Een glas wijn voor bramen. Applaus van de hele zaal voor je zelfgemaakte verse schapenkaas van je volautomatische grasmaaier die je op je vroeger zo saaie gazonnetje hebt gezet. Een hele fles goeie wijn voor degene die een kip van 16 weken door de kok in de pan laat stoppen. En alweer 2 voor de sappigste. Een pan superstoof van varkensnek mee naar huis als je een derde ervan in het restaurant laat opdienen. Het varken - dat zo nog eens helemaal voor je wordt klaargemaakt ook - eet van het afval dat je hem weer rustig kunt geven: het komt immers allemaal uit eigen tuin en die van anderen met wie je natuurlijk ook voor thuis bent gaan ruilen. Het restaurant helpt je bovendien er worst van te maken; niks geen gepruts aan huis.Het konijn eet weer betrouwbaar wortelloof, dat je niet meer aan de vuilnisman hoeft mee te geven. De kippen eten weer van de oesterschelpen die je nog wel kopen, zoalng er nog geen langere aanvoerlijnen met doe-het-zelvers aan de kust zijn ontstaan.
Fantaseer even door en je weet het: het komt helemaal goed. Wat een zegen die crisis!

Laten we eens beginnen met 1 zo'n eethuisje in iedere stad van een beetje maat, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen. Vooruit Arnhem, Maastricht, Leeuwarden en Den Bosch mogen ook meedoen. Klein starterskredietje van de welwillende MVO-bank van Nederland en gaan met die banaan. Binnen no time is het zo hip, dat er weer gesproken wordt over de sperziebonen van Jan versus die van Pieter en Riet. Breken ruzies uit over wie de beste kip in de stad heeft en hoeveel bramen die kost. Het staat zo in de Delicious, Elle Eten en misschien zelfs wel het blaadje van Slow Food, dat er natuurlijk al lang voor had moeten zorgen maar het niet deed.

Een miljoenencampagne van Klink, Verburg en hun collega van VROM levert niks op en kost alles. Terwijl het zo simpel is, een 'beetje van Maggie en een beetje van jezelf', maar dan modern.

Dit artikel afdrukken