Altijd al een beroemd Russische wodka-merk als Stolichnaya of Moskovskaya willen hebben? Dat kan nu, want op 6 december komt een reeks wodka-handelsmerken onder de hamer bij Equilibristen Deurwaarders in Den Haag.

Waarom Den Haag?

Dat is het gevolg van een slepend juridisch gevecht. Een aantal oud-aandeelhouders van de in 2006 (!) ter ziele gegane Russische staatsoliemaatschappij Yukos wil compensatie voor het verlies dat zij leden door het faillissement van het bedrijf. Yukos viel om omdat topman Michail Chodorkovski bij het Kremlin in ongenade viel en de staat het bedrijf kaal plukte. Op het hoogtepunt van zijn bestaan had het een marktwaarde van $33 miljard.

De gedupeerde aandeelhouders stapten naar het Internationale Hof van Arbitrage in Den Haag. In 2014 vond de arbitragerechter een schadevergoeding van $50 miljard gepast. Tegen die uitspraak kwam het Kremlin in het geweer, bij een reguliere Nederlandse rechter. De strijd die daar ontstond is nog altijd niet beslecht, de schadevergoeding is opgelopen tot $58 miljard, maar de compensatieregeling gaat er op advies van 's lands hoogste rechter, de Hoge Raad, gewoon komen. Dat is een kwestie van tijd.

De wodkamerken zijn nu nog in handen van Sojoezplodoimport, een firma uit Moskou. Sojoezplodoimport valt feitelijk onder de Russische staat. En dus vallen de merkrechten, in ieder geval in de Benelux, juridisch gezien ook onder het Kremlin, oordeelde deze zomer de Haagse rechtbank. "De merkrechten kunnen daarmee worden gebruikt om compensatiegeld mee op te halen," aldus het Financieele Dagblad. Hoe? Door de merkrechten te veilen, zodat de koper ze in Nederland, België en Luxemburg kan gaan verhuren of zelf gebruiken.
  • Deel
Druk af