image

Op verkiezingstoernee in Goes (Zeeland) zei VVD-lijsttrekker Mark Rutte gisteravond dat Nederland over vijf jaar landbouwkampioen van Europa moet zijn.

Om de Nederlandse landbouw te stimuleren presenteerde Rutte een vijfpuntenplan, gebaseerd op het verkiezingsprogramma van zijn partij.

In de eerste plaats wil hij dat er een streep gaat door alle landbouwsubsidies, omdat die de handel belemmeren. Rutte wil dat het volgende kabinet zich daar in Europa sterk voor maakt. Een stop op landbouwsubsidies kan echter alleen als ook Amerika en Azië hun steun aan de boeren terugschroeven. „Eenzijdige ontwapening is uitgesloten.”

Rutte wil verder dat de overheid de agrarische sector niet langer lastigvalt met onnodige bureaucratie. Hij riep de boeren op hem de meest irritante regels te melden, zodat hij het ministerie van Landbouw en Brussel het 'boek der verstikking van de landbouw' kan aanbieden.

Ook wil Rutte meer innovatie in de landbouwwereld. De Universiteit van Wageningen, de verwerkende industrie, de branchepartijen en de sector zelf moeten meer samenwerken. Verder moeten boeren een grotere rol spelen bij het natuur- en landschapsbeheer. Natuurorganisaties mogen daarop niet het alleenrecht hebben, aldus Rutte.

De VVD-lijsttrekker wees erop dat boeren zullen profiteren van de lastenverlichting van 3 procent voor iedereen die zijn partij in haar verkiezingsprogramma heeft opgenomen. Hetzelfde geldt voor het voorstel beginnende ondernemers drie jaar vrij te stellen van winstbelasting.

Het programma vertoont opvallend veel overeenkomsten met het stimuleringsprogramma Food & Nutrition Delta dat vorige maand werd gelanceerd door het ministerie van EZ (!) als onderdeel van het concrete innovatiebeleid van het zittende kabinet. Om in de stijl van Jan Marijnissen en Mark Rutte van de coalitie-wensentaal van afgelopen weekend te blijven: dat beleid krijgen we er dus sowieso gratis bij!

Trouwens, ik zit nog wel met een paar vragen aan Mark die net deed of hij klompen aan deed, maar nog flink wat concrete vragen open laat.

bron: de Telegraaf
Dit artikel afdrukken