Waarom de Reclame Code Commissie vindt dat Scharrelei-salade van Johma niet uit 100% scharrelei hoeft te bestaan en Wakker Dier ongelijk geeft:

"De consument die de salade koopt, krijgt een product met als hoofdingrediënt eieren die van scharrelkippen afkomstig zijn.’, ‘Het eigeel (WD: uit de legbatterij) in de salades is derhalve een ondersteunend ingrediënt en geen hoofdingrediënt.’ En ‘… nu op de verpakking geen claim staat dat het product uitsluitend met scharreleieren is bereid, kan het gebruik van de aanduiding scharreleisalade in dit geval niet misleidend worden geacht.’"

Als in een vlaai kersen als bepalend bestanddeel zit, mag je het "kersenvlaai" noemen, ook als er daarnaast wat aardbei in zit. Als in een salade scharrelei als bepalend bestanddeel inzit, mag je het "scharreleislade" noemen, ook als er ook legbatterij-ei in zit. Ik wil niet opiniëren, maar de redenering klopt niet. Iemand die scharreleislade koopt, doet dat omdat hij helemaal geen dierenleed wil eten. Of althans geen batterij-ei. Nul procent.Nog meer taalleed. Vanmiddag in de AH verbaasde ik mij over een fles appelsap van Flevosap. Op het vooretiket staat heel groot "Puur en vers geperst". Op de achterkant staat het verhaal dat het gepasteuriseerd is en dat je het daardoor een jaar kunt bewaren. Er zijn dus zo'n 364 dagen dat het vooretiket onwaarheid spreekt. Www.flevosap.nl legt de verwarring uit. De persende broers Roel en Wyno Vermeulen bedoelen met vers dat het niet uit geconcentreerd sap is bereid. Ze hebben gelijk dat ze daar afstand van willen nemen in hun marketing, maar "vers geperst" betekent toch iets anders. "Niet uit concentraat" zouden ze erop kunnen zetten, maar dat vinden de broers misschien te negatief en "concentraat" is zo'n duur woord. Weet iemand een simpele, positieve benaming van sap dat niet vers is geperst, maar ook weer niet van concentraat is gemaakt?

Bron: Wakker Dier
Dit artikel afdrukken