De ontdekking en toepassing van antibiotica verbeterde en verlengde het leven van de mens. De antibacteriële en antifungale verbindingen, geproduceerd door schimmels en bacteriën, zijn zeer effectief tegen infectieziekten veroorzaakt door micro-organismen. Een andere toepassing van antibiotica is in vee, voor ziektegenezing en preventie.

De ontwikkeling van antibioticaresistentie in menselijke pathogenen en de verschijning van super bugs die resistent zijn tegen bijna alle beschikbare antibiotica, is een van de grootste bedreigingen voor de menselijke gezondheid. Afgelopen jaren kwamen er bijna geen nieuwe antibiotica op de markt en elk jaar sterven er duizenden mensen aan infecties van resistente micro-organismen.

Hoe komt het dat we vertrouwen op zo weinig soorten antibiotica? Waar vinden we nieuwe natuurlijke antibiotica? Of nieuwe types geproduceerd met synthetische biologie? Hoe snel gaan deze ontwikkelingen? Hoe voorkomen we resistentie van deze nieuwe antibiotica?

De sprekers zijn hoogleraar in de moleculaire biotechnologie Gilles van Wezel en hoogleraar in de moleculaire genetica van prokaryoten Oscar Kuipers. Zij bediscussiëren het onderwerp en geven antwoord op bovenstaande vragen.

Informatie
Datum: 22 oktober
Locatie: Café Loburg, Molenstraat 6, 6701 DM Wageningen
Tijd: 20.15 (19.45 live muziek)
Kosten: Gratis
Taal: Engels

Kijk voor meer informatie op de website.

Fotocredits: Science Cafe Wageningen
Dit artikel afdrukken