Zelfkoelend kunstgras kan steden helpen om te gaan met extreem weer. Net als natuurlijk gras absorbeert kunstgras regenwater en laat het dat water verdampen op warme dagen.

Kunstgras kan tijdens een hittegolf opwarmen tot wel 70°C, dat kan gevaarlijk zijn voor sporters. Bovendien kan het lucht in de stad verder doen opwarmen.

Daar moet wat op gevonden worden, vonden de ontwikkelaars van het verkoelende kunstgras.

Onder het oppervlak van het kunstgras liggen wateropslagunits. Daarop ligt een 2 centimeter dik schokdempkussen dat kleine irrigatiecilinders heeft, waardoor het water in de opslag kan stromen. Onder een grasmat met de grootte van een normaal voetbalveld kunnen de reservoirs ongeveer 512.000 liter regenwater opvangen. De irrigatiecilinders kunnen nog 96.000 liter extra opvangen. Genoeg plek om overtollig water tijdens extreme regenval op te slaan dus.

Het water kan via minerale wolvezels die als een spons werken ook weer de opslag uit. De capillaire werking van de vezels leidt het water langzaam omhoog naar een dunne zandlaag aan de basis van het kunstgrasoppervlak. Dat heeft een verkoelend effect dat vrijwel gelijk is aan dat van echt gras.

Het kunstgras werkt. Tijdens een hittegolf van 29,8°C bleven testvelden in Amsterdam 37°C, terwijl het normale kunstgrasveld een temperatuur bereikte van 62,5°C; echt gras komt uit op 35,3°C. Ook de lucht boven de zelfkoelende kunstgrasmat was koeler. Zo warmt de stad minder op.

Dat is fijn, want het AD meldde gisteren nog dat zo’n 10 miljoen mensen in een huis wonen dat te warm wordt in de zomer. Dat is een risico voor de volksgezondheid en kan doden kosten.

Het verkoelende kunstgras is inmiddels in gebruik in Amsterdam, Londen en Kobe (Japan).
  • Deel
Druk af