Verdoofde biggencastratie leidt tot leed. Varkens in Nood meldt dat vanmorgen op basis van een recent interview met een Duitse onderzoeker. Wakker Dier staat eens te meer voor gek.

Zie je wel, zegt Varkens In Nood, je moet niet castereren. In Nederland wordt de methode al geruime tijd in de praktijk gebracht door slachterij Westfort in Gorinchem.

Maar onderzoeker Prof. Dr. Heinritzi redeneert heel anders. De gasmengsels waarmee wordt verdoofd zijn, zegt hij, in geen enkel geval toereikend. Te weinig is niet goed, genoeg leidt tot klachten en teveel tot de dood van het biggetje. Niet-castreren is wat de onderzoeker betreft nog geen optie, omdat de methode nog niet vervolmaakt is. Castreren doe je tegen berengeur. Die komt bij maar weinig slachtrijpe varkens voor. Maar castreer je niet, dan moet je de zogenaamde 'stinkers' er aan de slachtlijn uit kunnen halen; anders kost het je klanten.
Dat kan nog niet met voldoende betrouwbaarheid, zegt Heinritzi. Wat Varkens in Nood misschien wel niet heeft gezien is dat het interview staat in een blad van Boehringer Ingelheim, een fabrikant van verdovingsspuitjes.

Hij is overigens uiterst helder in het door Varkens in Nood met zoveel instemming de wereld rondgestuurde bericht. Burgers zijn veel te emotioneel, zegt Heinritzi, daardoor bereiken we slechte oplossingen. Het diertje verdoven en meteen een 'grote beurt' geven - staart en ballen eraf, injecties met een forse naald - geeft natuurlijk een forse napijn. Denk maar aan je eigen ballen. Daar moet dus bij castratie een pijnstiller - en ontstekingsremmer - voor worden gegeven. Altijd en dus misschien maar meteen met een deugdelijke verdoving. Verdoofde gascastratie is er wat Heinritzi betreft voor de filmpjes die Wakkere Dieren maken van het snijden en knippen. Heinritzi wijst op het stille lijden als die kabaalmakers al lang weer zijn verdwenen.

Varkens in Nood ontmaskert hier de Wakkere Dieren die roepen maar niet weten wat de consequenties van hun roepen zijn. Verdoven kan nl. niet zomaar. Het moet met de juiste middelen gebeuren. Door de dierenarts. Het kiezen van de kosten- en gezondheidstechnisch juiste middelen is geensinecure. Overheden hebben liever niet dat er enorme hoeveelheden lidocaine in omloop komen. Niet in handen van dierenartsen en zeker niet in handen van boeren, die in de verleiding kunnen komen er zelf wat van te gebruiken. Over dat soort vragen gaat het interview met de onderzoeker Heinritzi.

Westfort in Nederland bewijst dat non-castratie wel kan. Wakker Dier wou dat niet horen. Of het riep maar wat, zonder te weten hoezeer verantwoordelijke varkensboeren en -slachters in stilte maar besloten iets beter te gaan doen. Wonderlijk. Prima dat Varkens in Nood juist wel pleit voor Westfort.

Maar ook wonderlijk is die bewondering van Varkens in Nood voor zijn Duitse autoriteit. Diens verhaal verzwakt de case van Varkens in Nood, terwijl we in Nederland een veel sterker verhaal hebben. Want laten we wel wezen. We lullen in Nederland nog steeds over verdoofde castratie, over niet-meer castreren en loven de supermarkten die eraan meedoen en zelfs dat domme Wakkere Dier links passeren.

Iedereen schijnt te vergeten dat een Nederlandse slachterij en een groep Nederlandse boeren het lef hadden om werkelijk wat te doen voor de dieren. We lullen teveel over wat moet zou moeten, terwijl het allang gebeurt. We kletsen over de supers die het zo goed doen, maar die boeren en slachters zijn de echte dierwelzijnshelden.

Varkens in Nood, geef ze een forum!

NB: het interview met Heinritzi leerde mij dat er goedkoop gas wordt gebruikt om biggen te verdoven. Medicinaal gas is te duur. Of het Boehringer-blad er iets mee van doen heeft, kan ik helaas niet beoordelen.






Dit artikel afdrukken