Slow Food is van plan een sticker uit brengen die je op je restaurant, bakkerij, visrokerij of varkensboerderij kunt plakken. In een adressenboek dat ieder jaar opnieuw uitgegeven wordt, kan de consument je dan vinden. Het is een label van goed gedrag. In de nieuwsbrief die Slow Food daarover vorige week naar haar leden stuurde wordt dit label als volgt gemotiveerd:

Het wordt een “adresjesboek” waar alle plekken vermeld zijn waar je lekker, puur en eerlijk voedsel kunt vinden. Restaurants, kalverhouders, spinazie- en appeltelers, slagers, bakkers en kaaswinkeliers die in het boek vermeld staan, mogen in het jaar dat de gids is verschenen een speciale Slow Food sticker met jaartal voeren, en daarmee krijgen zij de mogelijkheid om hun band met het gedachtengoed van Slow Food tot uiting te brengen.

Het is dus nog een boekwerkje, naast de Lekker-lijsten, de Michelingids, de Gault-Millau en meer van die je-moet-ze-ieder-jaar kopen gidsen. Maar het suggereert meer. Zo'n ja-iets-maar-ik-niet-wat-maar-het-is-wel-goed. Iets dat bijv. heel duidelijk is gedefinieerd door het Eko-keur, door diervriendelijkheidslabels en -richtlijnen, door duurzaamheidslabels en misschien zelfs wel door gezondheidslabels. Maar welke criteria Slow Foodgaat hanteren is me nog steeds een raadsel. Aan welke criteria moet je voldoen om de Slow Food sticker te krijgen? Mogen daar dan met high tech gemaakte vers verwerkte producten nou wel of niet in? Wat doe je met een super pure en eerlijke smoothie die door slimme afvullingstechniek maanden houdbaar is geworden? Of met een ham die minder getumbled, minder zout en gekookt in groentenbouillon in grote series uit een vleeswarenfabriek komt? Of met vis uit viskweek en mosselen van land? Daar zit immers een deel van de toekomst van ons eten: goed spul voor een nette prijs in plaats van voor € 5,75 per ons.

Enne ... wat doe je nou met die slager die geweldige ossenworst en kalfspastei maakt, maar die ook Unox-rookworst en natte gekookte ham verkoopt 'omdat klanten daar nou eenmaal om vragen'? Kun je de sticker trouwens ook aanvragen of komt hij als een Michelinster uit de lucht gevallen?

Vraag: wat voegt zo'n sticker toe? Op 28 maart spreekt Slow Food erover. We kunnen er alvast aan bijdragen.

Dit artikel afdrukken