Wat vindt Slow Food van het pikken van de woorden puur en eerlijk door Albert Heijn voor zijn nieuwe huismerk-en-duurzaamheidskeurmerk-ineen? Dat is nu duidelijk. Slow Food claimt het inspiratorschap en is blij dat AH zijn taken overneemt. Slow Food laat zijn auteursrecht op de kreten even voelen en meteen vallen. Dat moet een beleidswijziging inhouden. Waar de organisatie voor stond - ik kan het niet anders lezen - is nu immers mainstream. Slow Food kan zich opheffen en blijkt dat ook te doen. Ze worden nu ook een controle NGO. Lees maar: "Wel vindt Slow Food dat de voorlichting over de pure en eerlijke producten compleet en correct moet zijn en dat geloofwaardigheid voorop staat. Dat laatste houdt niet alleen goede voorlichting aan de consument in, maar ook het durven maken van keuzes wanneer producten eigenlijk niet aan de criteria voldoen."

Foutje?

SlowFood, lees je tekst nog eens goed. Je beweert ijskoud dat je taak erop zit en jullie nu de zoveelste nieuwe Fairfood worden en alleen nog toezicht gaan houden op de uitvoering van taken die AH na jullie noeste arbeid eindelijk begrijpt en overneemt.

Slow Food Nederland, die de combinatie ‘lekker, puur en eerlijk’ enkele jaren geleden in Nederland introduceerde, is blij met de keuze van Albert Heijn voor een productlijn die het label ‘puur en eerlijk’ gaat krijgen.

Blijkbaar gaat Albert Heijn ervan uit dat een toenemend aantal consumenten bewust wil kiezen voor puur en eerlijk voedsel. Slow Food staat daar achter. Dat kan niet anders: de beweging draagt lokaal, nationaal en internationaal immers zelf actief bij aan de verspreiding van het gedachtegoed. Wel vindt Slow Food dat de voorlichting over de pure eneerlijke producten compleet en correct moet zijn en dat geloofwaardigheid voorop staat. Dat laatste houdt niet alleen goede voorlichting aan de consument in, maar ook het durven maken van keuzes wanneer producten eigenlijk niet aan de criteria voldoen.

Betekenis
Slow Food hanteert de woorden ‘lekker, puur en eerlijk’ als samenvatting waar de non-profitorganisatie voor ecogastronomie voor staat. Bij ‘lekker’ gaat het om smaak: om kwaliteitsvoedsel dat van nature rijk is aan aroma’s, voedings- en smaakstoffen. Ook de waardering van de maaltijd, het recht op genieten, horen daarbij. ‘Puur’ houdt in dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd. Bovendien moeten producenten een rechtvaardige vergoeding krijgen voor hun werk: eerlijk dus. Daar hoort ook respect bij voor lokale economieën en samenlevingen. Regionale inkoop, ontwikkeling van lokale economieën (voedselgemeenschappen) en gebruik van seizoensgroenten vormen verder belangrijke aandachtsvelden.

Good, clean and fair
Slow Food introduceerde de woordcombinatie ‘lekker, puur en eerlijk’ in 2006. Het vormt een (vrije) vertaling van ‘good, clean and fair’, die door Slow Food International wordt gehanteerd. Het zijn drie begrippen die voedselkwaliteit bepalen en die in 2005 door de oprichter van Slow Food, Carlo Petrini, werden gelanceerd in zijn boek Bueno, Pulito e Giusto.


Bron: slowfood.nl
Dit artikel afdrukken