![image](/images/uploads/patat-oorlog.jpg)
Cliteur en zijn studievrienden slurpten dus vet, en gingen rood staan bij de bank. Dit is hem altijd bijgebleven, want hij vertelde bovenstaande in een recent interview of column. Ik moest eraan denken toen ik de nieuwste Balansdag-nieuwsbrief van het Voedingscentrum las: Op je Balansdag let je op de calorieën. En dan is al het vet 'slecht', toch? Nou nee. Ook op je Balansdag heeft je lichaam vet nodig. Gebruik op je Balansdag dus ook gewoon halvarine op brood of wat vloeibaar bak- en braadvet bij het koken. En gelukkig: zelfs zo'n gezond vet visje is een prima keus als je verder oplet met de calorieën. Neem bijvoorbeeld een Hollandse haring bij de lunch of maak één van deze vette Balansdagrecepten voor het avondeten...
Ook Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist en klimaatscepticus, is deze week in Elsevier op de vette toer:
Het Voedingbureau heeft het er in gepeperd. Let op vet. Jarenlang is het de officiële overheidsstrategie geweest om het percentage vet in de voeding terug te dringen tot om en nabij de 30 procent. Langzaam maar zeker breekt het inzicht door dat dit een historische vergissing was. Vet is helemaal niet ongezond. Het is bovendien heerlijk. Zowel seks als intelligentie zijn gebaseerd op vet. De geslachtshormonen worden in het lichaam opgebouwd uit vet. Onze hersenen zijn een enorme klont roomboter. Dus voor wat zich tussen de oren en tussen de benen afspeelt, is vet cruciaal. Dat alleen al relativeert het zogenaamd ongezonde van vet.
En die overheidsstrategie om het percentage vet in de voeding terug te brengen tot dertig procent is natuurlijk ook vreemd. Ze is gebaseerd op een vergelijkende landenstudie van de voedingswetenschapper Ancel Keys. Uit zijn eigen onderzoek kwam nota bene naar voren dat Kreta het gezondste voedingspatroon had. Daar aten en eten ze verreweg het vetst!
...
En denk nu niet dat ik dit alleen maar beweer om contrair te zijn. De meest vooraanstaande voedingswetenschapper van Nederland, Martijn Katan, brak pas in de Volkskrant een lans voor de kroket die volgens hem helemaal niet ongezond is.
Met andere woorden, ik wil een vette hap!
...
Helaas, tegenwoordig zijn bijna alle producten in de supermarkt ‘mager’ dan wel ‘halfvol’. Gelukkig heb ik een Turk.
...
Voor me staan twee yoghurts. Een van een Nederlandse supermarkt en een van de Turk. De Nederlandse yoghurt is vol. Er zit per 100 ml 3,0 gram vet in. De Süzme yoghurt is extra ‘kaymak’. Dat zal wel romig of vet betekenen en terecht: er zit 8,0 gram vet in. Tien procent vet.
En lekker dat die Turkse yoghurt is!
De drie bovenstaande visies opgeteld en samengevat: het leven is te kort om mager te eten en door vet leef je langer en gelukkiger. Je moet je alleen nog door honderden pagina's aan teksten worstelen, om te weten welke vetten je op welk moment volgens de laatste inzichten moet slurpen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Roozendaal is een opportunist die voelt dat hij jarenlang op een dood paard heeft gewed en nog snel even naar het goede kamp poogt te springen.
Hij heeft waarschijnlijk gezien dat Gary Taubes op 25 september toeslaat.
Melchior.
Taubes's eye-opening challenge to widely accepted ideas on nutrition and weight loss is as provocative as was his 2001 NewYork Times Magazine article, What if It's All a Big Fat Lie Taubes (Bad Science), a writer for Science magazine, begins by showing how public health data has been misinterpreted to mark dietary fat and cholesterol as the primary causes of coronary heart disease. Deeper examination, he says, shows that heart disease and other diseases of civilization appear to result from increased consumption of refined carbohydrates: sugar, white flour and white rice. When researcher John Yudkin announced these results in the 1950s, however, he was drowned out by the conventional wisdom. Taubes cites clinical evidence showing that elevated triglyceride levels, rather than high total cholesterol, are associated with increased risk of heart disease-but measuring triglycerides is more difficult than measuring cholesterol. Taubes says that the current U.S. obesity epidemic actually consists of a very small increase in the average body mass index. Taube's arguments are lucid and well supported by lengthy notes and bibliography. His call for dietary advice that is based on rigorous science, not century-old preconceptions about the penalties of gluttony and sloth is bound to be echoed loudly by many readers. Illus. (Oct. 2)
Copyright © Reed Business Information, a division of Reed Elsevier Inc. All rights reserved.
Review
“Gary Taubes's Good Calories, Bad Calories is easily the most important book on diet and health to be published in the past one hundred years. It is clear, fast-paced and exciting to read, rigorous, authoritative, and a beacon of hope for all those who struggle with problems of weight regulation and general health--as who does not? If Taubes were a scientist rather than a gifted, resourceful science journalist, he would deserve and receive the Nobel Prize in Medicine.”
-Richard Rhodes, winner of the Pulitzer Prize
“If Taubes were inclined to sensationalism, he might have titled this book ‘The Great Low-Fat Diet Hoax.’ Instead, he tackles the subject with the seriousness and scientific insight it deserves, building a devastating case against the low-fat, high-carb way of life endorsed by so many nutrition experts in recent years. With diabetes and heart disease at stake as well as obesity, those ‘experts’ owe us an abject apology.”
-Barbara Ehrenreich
Dick zegt: hoe lang laten we ze nog bungelen.
Lizet adviseert: KNIP.
Ik stel voor dat 'we' het VC nu voorgoed sluiten en de gelden die dat jaarlijks oplevert doneren aan de UNHCR.
Het VC is bedoeld om over gezond eten te COMMUNICEREN. Laat COMMUNICEREN nou precies zijn wat ze daar echt, maar dan ook echt helemaal niet kunnen. Kennelijk zijn ze nu vogelvrij. Hoe lang laten 'we' ze nog bungelen?
@Wouter, heerlijk zo'n conclusie. Ik ben echter bang dat het voedingscentrum deze boodschap niet direct integraal gaat overnemen. Ze zouden dan absoluut in hun hemd staan;-) Immers hoe moeten we nu het obesitasprobleem kwijt met deze boodschap?