imageToen rechts- en dierenrechtenfilosoof Paul Cliteur voor zijn propedeuse wijsbegeerte studeerde, citeerden zijn studiegenoten en hij met enthousiasme en instemming veelvuldig uit Hans Joachim Störigs Geschiedenis van de filosofie, deel 1 een tekst van de antieke Indiase materialist Brhaspati:

Slurp vet en maak schulden, leef vrolijk de korte spanne tijds, dat het leven u beschoren is. Gij zult eens de dood moeten dulden en wederkomst zal er nooit zijn...

Cliteur en zijn studievrienden slurpten dus vet, en gingen rood staan bij de bank. Dit is hem altijd bijgebleven, want hij vertelde bovenstaande in een recent interview of column. Ik moest eraan denken toen ik de nieuwste Balansdag-nieuwsbrief van het Voedingscentrum las: Op je Balansdag let je op de calorieën. En dan is al het vet 'slecht', toch? Nou nee. Ook op je Balansdag heeft je lichaam vet nodig. Gebruik op je Balansdag dus ook gewoon halvarine op brood of wat vloeibaar bak- en braadvet bij het koken. En gelukkig: zelfs zo'n gezond vet visje is een prima keus als je verder oplet met de calorieën. Neem bijvoorbeeld een Hollandse haring bij de lunch of maak één van deze vette Balansdagrecepten voor het avondeten...

Ook Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist en klimaatscepticus, is deze week in Elsevier op de vette toer:

Het Voedingbureau heeft het er in gepeperd. Let op vet. Jarenlang is het de officiële overheidsstrategie geweest om het percentage vet in de voeding terug te dringen tot om en nabij de 30 procent. Langzaam maar zeker breekt het inzicht door dat dit een historische vergissing was. Vet is helemaal niet ongezond. Het is bovendien heerlijk. Zowel seks als intelligentie zijn gebaseerd op vet. De geslachtshormonen worden in het lichaam opgebouwd uit vet. Onze hersenen zijn een enorme klont roomboter. Dus voor wat zich tussen de oren en tussen de benen afspeelt, is vet cruciaal. Dat alleen al relativeert het zogenaamd ongezonde van vet.

En die overheidsstrategie om het percentage vet in de voeding terug te brengen tot dertig procent is natuurlijk ook vreemd. Ze is gebaseerd op een vergelijkende landenstudie van de voedingswetenschapper Ancel Keys. Uit zijn eigen onderzoek kwam nota bene naar voren dat Kreta het gezondste voedingspatroon had. Daar aten en eten ze verreweg het vetst!
...
En denk nu niet dat ik dit alleen maar beweer om contrair te zijn. De meest vooraanstaande voedingswetenschapper van Nederland, Martijn Katan, brak pas in de Volkskrant een lans voor de kroket die volgens hem helemaal niet ongezond is.

Met andere woorden, ik wil een vette hap!
...
Helaas, tegenwoordig zijn bijna alle producten in de supermarkt ‘mager’ dan wel ‘halfvol’. Gelukkig heb ik een Turk.
...
Voor me staan twee yoghurts. Een van een Nederlandse supermarkt en een van de Turk. De Nederlandse yoghurt is vol. Er zit per 100 ml 3,0 gram vet in. De Süzme yoghurt is extra ‘kaymak’. Dat zal wel romig of vet betekenen en terecht: er zit 8,0 gram vet in. Tien procent vet.

En lekker dat die Turkse yoghurt is!


De drie bovenstaande visies opgeteld en samengevat: het leven is te kort om mager te eten en door vet leef je langer en gelukkiger. Je moet je alleen nog door honderden pagina's aan teksten worstelen, om te weten welke vetten je op welk moment volgens de laatste inzichten moet slurpen.
Dit artikel afdrukken