imageEen supermarktscène die me zondag werd toegestuurd door Marie-Louise Beerling, een trouwe lezeres en verdienstelijke kok uit Zeist:

Gisteren (zaterdag) wilde ik soep maken, dus ik ging naar de slager voor schenkel. Helaas, de slager was uitverkocht. Dan maar naar de AH. Geen schenkel te zien. Gevraagd aan de jongen die het vlees aan het bijvullen was. Schenkel – nee, hij had het niet gezien, en trouwens, er was ook geen “vak” voor, dus het zou er wel niet zijn. Hè?!? Dat kon toch niet waar zijn ?? De jongen haalde de AH-medewerker erbij die verantwoordelijk is voor het vlees. Inderdaad: de schenkel is uit het assortiment ! Maar, vroeg ik ontzet, hoe moet je dan soep maken ?? Waarop de heren antwoordden: dat weet ik niet, want ik heb geen idee hoe je soep maakt. Gelukkig had de visboer een “nog niet zo heel lang” dode vrouwtjeskreeft liggen, dus eten we vanavond kreeftensoep. Bij gebrek aan brood eet men korstjes van pasteien, nietwaar?

Marie Louise voegt aan haar schets toe:

En dan nog iets. Ik koop slechts in uiterste nood vlees bij AH, maar àls ik het doe, dan biologisch. Waarbij mij opvalt dat het biologisch varkensvlees vaak beren-vlees is (i.e. van niet-gecastreerde mannetjesvarkens) en dat er qua bio-varkensvlees alleen speklappen en karbonaadjes zijn, en qua bio-rundvlees alleen niet nader gespecificeerde “biefstuk” (een uiterst misleidende naam want zelden zo’n t-a-a-i stuk vlees gehad), tartaartjes en gehakt. Ik vraag mij dus twee dingen af : (1) waarom mag van AH biologisch vlees niet lekker zijn, en (2) waar blijft de rest van die biologische karkassen, de bio-entrecôte, de bio-fricandeau etc. ? En de bio-schenkel …

Ik ben even ver uit de buurt van Albert H. winkels en kan het dus niet controleren, maar begrijp dat Albert inmiddels op z'n varkensvlees durft te zetten dat het van beren is. Van ongecastreerde nog wel.
Werkelijk, m'n klomp breekt van geluk, want dat is een grote vooruitgang (nee, da's geen ironie). Maar waarom nou weer 3e rangs vlees?

Hebben al meer mensen berenvlees bij de heer A. Heijn aangetroffen?
Dit artikel afdrukken