image

Afgelopen dinsdag - het was buiten 25 graden - sprak ik in Wageningen een gezelschap van boerenmensen. Er was een marketingadviseur bij. Hij kwam enthousiast binnen met het verhaal dat hij zojuist de eerste kersen uit een Hollandse kersengaard te koop had gezien. Op zijn weg tussen Brabant en Wageningen ligt een stukje Betuwe, met kersengaarden en daarin kersenverkopers.
Stads en maar halfboers als ik ben reageerde ik verbaasd. Mijn kersen in de Languedoc zijn bijna eetklaar, maar die hier ?!?!?! Is het dan al zo gek met het klimaat? Ik wilde het nog geloven ook.

Een van de aanwezigen, een doorgewinterde fruit- en groentenman, vertelde glimlachend dat zijn vrouw afgelopen zaterdag op de markt ook de eerste Hollandse kersen had aangetroffen. 'Van een speciaal Spaans ras.' Verkocht in Nederland, ja dat wel.
Hij stuurde me gisteren een mailtje met een link die laat zien wat het voor bijzondere kersen zijn: 'Burlats', uit Spanje en de Languedoc.

Bedrog dus. Goed voor een slordige 1200 à 1600 kilometers aan foodmiles. Hier verkocht als waren ze van Hollandse Boom.

Ga lekker fietsen met Pinksteren in de Betuwe en vraag, als je zo'n handige koopman onder een kersenboom tegenkomt, hoe ver van de stam de kersen zijn gevallen.
Je kunt je ook van je kennerskant laten zien: "Goh, Burlats?'
Dit artikel afdrukken