Nee, de man is geen reus. Het koetje is klein.

Het stond gisteren in het AGD. In Canada zijn Dexters, een klein ras koeien, populair voor in de tuin. Reuze makkelijk, want ze houden je gras bij dat je anders toch maar moet maaien en dan weggooit. Zo krijg je er vlees en melk van zonder dat het veevoer kost. Bovendien krijg je het van een gelukkige koe, want je zult haar knuffelen.

De tuinen in Canada zijn een beetje groter dan hier. Hier moet je er wat beter voor in je slappe was zitten en wonen in Laren, Wassenaar, Haren of in het buitengebied van Helden-Panningen of Sexbierum. Maar de gedachte is boeiend. We zouden 'm kunnen vertalen naar onze situatie. Waarom zouden we ze niet houden in de parken in onze steden en tuindorpen? Vlees en melk voor de stad of alleen jouw buurt in je tuinwijkje. Dat gras groeit toch maar en het salaris van de man op de grasmaaier kan nuttiger gebruikt worden.

Ik kom erop omdat ik vorige week meedacht aan een project dat in de Randstad moet gaan leiden tot zgn. stadslandbouw. In het illustere gezelschap ontstond een discussie of Nederland niet al een waanzinnig groot stadslandbouw gebied is. Stadslandbouw is immers een mode die is komen overwaaien uit de VS en ontwikkelingslanden. Daar is in uitgestrekte steden veel ruimte over, voor zowel platte als zelfs verticale stadslandbouw. Onze steden zijn compact en volgebouwd. Eromheen vindt landbouw plaats. Net als in de middeleeuwen. De kassen staan om dehoek bij Den Haag in het Westland. De kippen en varkens - bij elkaar honderden miljoenen per jaar - willen we niet zien. Dus verstoppen we ze een half uurtje van steden in de provincie. Daar bouwen boeren tegenwoordig architectonisch verantwoorde megastallen waar de stadse dorpeling bij applaudisseert in plaats van zich eraan te storen.

De sessie bracht me in verwarring. De aanwezigen trouwens ook. Is Nederland een land voor stadsboeren, tuinboeren, parkboeren of zelfs voor natuurboeren? Nederland is een van de meest dichtbevolkte regio's ter wereld. Niettemin zijn we per vierkante kilometer by far de grootste exporteur van dierlijk en plantaardig voedsel ter wereld. Dat is een prestatie. Als we nog meer willen, moeten we de parken, bossen en heiden vol met dieren zetten en de strookjes groen in de steden beplanten met eetbaar spul. En de daken erbij. Ik ben wel voor, maar elders is nog veel meer potentieel.

Wat denkt foodlog.nl? Is Nederland een land van urban farmers of moet het dat nog worden? Met heel andere woorden: wat kan het in ons land toevoegen?
Dit artikel afdrukken