Het is de onderhandelaars niet gelukt om een oplossing te vinden. Wel is er nu een helder standpunt uit naar voren gekomen: Er komt voorlopig geen statiegeld op blikjes en PET-flesjes voor frisdrank. Staatssecretaris Van Geel van Milieu stelt vast dat de producenten en winkeliers daaraan niet willen meewerken. Hij schrijft dat op 11 april in een brief aan de Tweede Kamer. Omdat de door Van Geel aangestelde bemiddelaar Rinnooy-Kan door een ongeval tijdelijk was uitgeschakeld, heeft Van Geel zelf gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van gemeenten en het bedrijfsleven. Daarin kwam naar voren dat deze partijen pleiten voor een brede aanpak van het probleem van zwerfafval.

Statiegeld is een gemakkelijke remedie om het aantal flesjes en blikjes in zwerfafval te verminderen, maar daarmee is het zwerfafvalprobleem nog niet verdwenen, stelt Van Geel. Bovendien wordt daarmee ook geen verandering in houding en gedrag afgedwongen. De staatssecretaris stelt vast dat er bij partijen geen bereidheid bestaat om verder mee te werken aan integrale oplossingen wanneer hij nu zou besluiten om statiegeld in te voeren.

VNO-NCW en de VNG committeren zich aan een traject van 2 maanden van overleg over en zoeken naar alle mogelijke maatregelen om de zwerfafvalproblematiek daadwerkelijk aan te pakken, en daarover afspraken te maken. Ze stellen geen voorwaarden vooraf, maar zijn bereid te zoeken naar wegen om op een meer pragmatische basis de problemen aan te pakken. Nadat alle mogelijke maatregelen zijn geïnventariseed, waarbij ook zal worden gekeken naar voorbeelden in het buitenland zullen per partij pakketten maatregelen worden geïnventariseerd. In juni wil Van Geel de pakketten van de partijen kunnen presenteren.

Als voorbeelden van zaken die mogelijkerwijs ter sprake zullen komen noemt Van Geel publiek/private financieringsvormen met waar mogelijk de inzet van verwijderingsbijdragen, (lokale) belastingen, gebiedsgerichte aanpak met adoptie door direct belanghebbenden zoals winkelcentra, publieksacties en gerichte intensivering handhaving op specifieke tijden. en plekken enzovoort. Alle partijen zullen moeten participeren in de financiering.

Ministerie van VROM
Dit artikel afdrukken