imageWe hebben het hier in 2006 veelvuldig gehad over de vethetze en zijn gevolgen. In Nederland wordt het openbare debat tegen de vethaters aangevoerd door wetenschapsjournalist Melchior Meijer. In de VS kwam zijn evenknie Gary Taubes tot soortgelijke conclusies.

In Nederland blijft het debat buiten de serieuze pers. In de VS niet. Daar is Taubes jongste publicatie aanleiding voor een fors debat op ABC News. Melchior maakte me erop attent.

Het zou goed zijn als dezelfde discussie in ons land gevoerd kon worden. Niet om zie-je-nou-wel te zeggen, maar om het vuur waar het allemaal om draait te ontdekken. Want dát er rook is die twijfel aan gangbare wijsheden rechtvaardigt, is duidelijk.

Stel nl. dat niet verzadigd vet, maar de geraffineerde koolhydraten het probleem zijn. Dat zou bijv. alleen al een groot deel van de systematiek onder het Ik Kies Bewust-logo wegvagen. Diëtisten zouden opnieuw naar school moeten. Huisartsen en cardiologen zouden moeten worden gehersenspoeld. Farmaceuten zouden nieuwe pillen moeten verzinnen om hun omzet te dekken. Koekjes van geraffineerd meel zouden verboden worden. Vette karbonades zouden weer mogen en we zouden minder brood moeten gaan eten.
Wat een gevolgen! Als het waar is, zitten we nu flink fout. Hoe onwaarschijnlijk is dat?
Dit artikel afdrukken