De oranje paprika heeft een overheerlijke zoete smaak. En het is een kleurrijk, natuurlijk product dat ook vol vitamines zit. Kweker Annette Hermans-Walter en meester ijsbereider Theo Clevers willen laten zien dat zij op meesterlijk niveau ijs van de lekkerste producten kunnen bereiden die uitermate geschikt zullen zijn in een amuse of spoom. Het bijzondere van de aspergebitterbal van John Korsten en John Teeuwen is de combinatie van een traditioneel oer-Hollands product met een regionaal seizoensproduct. Door de ambachtelijke bereiding met verse asperges uit Peel en Maas is de aspergebitterbal uniek en vol van smaak.
Smeuïge paling en verse knoflook
Mieke en John van Dooren kweken de paling op een duurzame manier en roken de paling op ambachtelijke wijze. Het duo heeft een modern kweeksysteem opgezet met energiebesparende en duurzame technieken. Tevens zijn ze als eerste bedrijf in Nederland gecertificeerd door ‘the Sustainable Eel Group’, een certificaat voor duurzaamheid. Biesheuvel Knoflook is gespecialiseerd in teelt, bewaring en verwerking van verse knoflook. Het bedrijf is Global Cap gecertificeerd en dat betekent dat men zo milieubewust mogelijk te werk gaat. Van de tweede kwaliteit knoflook wordt een nog steeds goed bruikbaar product gemaakt: knoflookpuree! Deze is gemaakt van verse knoflook met een heel klein beetje zeezout en citroenzuur voor de conservering.
Appeltaart, boerenkaas, 100% biologisch brood en pasta
De smaak van de Olmenhorst Apeltaart van hofleverancier Bakkerij Van Maanen is een tikkeltje afwijkend, maar ook heel puur. De Olmenhorst Appeltaart is bereid met verse, Nederlandse Santana-appels. Bovendien is deze appelsoort Hypoallergeen. Op De Olmenhorst wordt het fruit op biologische en ecologische wijze geteeld. Momenteel is Henk Jan van Maanen bezig om de appeltaart te bereiden met 'eigen tarwe'. En dan hebben we de Tynjetaler: de iets zoete en toch pikante boerenkaas uit Friesland. Het is boerenkaas met een knipoog naar de Zwitserse Alpen. Dit levert een mooi uitziende kaas op die iets zoet is, maar toch pikant. Het Levainbrood van René van der Veer van de Veldkeuken is 100% biologisch, heeft een rijke smaak en een heerlijke korst. Het meel wordt gemalen op een watermolen. De diverse graanrassen en -soorten voor het meel voor de pasta van Bio Godico worden biologisch geteeld op het Gelderse bedrijf. De smaak blijft perfect behouden door de ambachtelijke wijze van drogen. Zelfs een Italiaans restaurant met een Italiaanse eigenaar in de regio gebruikt de pasta in zijn zaak.
Rundvlees
Lakenvelder Jong Rundvlees is een uniek nieuw seizoensproduct wat tot stand is gekomen volgens het principe Fair Farming: vlees produceren met respect voor mens, dier en milieu. Het Lakenvelder rund is het oudste, nog raszuivere, Nederlandse runderras. Het was 20 jaar geleden bijna uitgestorven, maar nu zijn er gelukkig weer zo'n 2.700 dieren. Ad van der Salm en Gerrit Wafelaar willen Nederland kennis laten maken met een uitzonderlijk mooi ras en een voortreffelijk stuk vlees.
Finale in Baarn
De smaakjury zal op 22 november in Baarn de producten van de finalisten voor een laatste keer proeven en toetsen. Daarna worden de winnaars van Smaakvol2011, dé erkenning van professionals voor het lekkerste product van Nederland en de publieksprijs voor de landelijke publieksfavoriet bekend gemaakt. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Syntens Innovatiecentrum, samen met Foodlog.nl en de Taskforce Multifunctionele Landbouw.
Bron en fotocredits: Syntens
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Allez vooruit, nog maar eens een competitie. Over smaak valt niet te oordelen, toch?
Ik lees hierboven vooral argumenten die niets met smaak van doen hebben: "duurzaam", "fair farming", "hypo-allergeen", "100% biologisch", "vol vitamines", "oer Hollands", "energiebesparend", "global-gap".
Op welke basis oordeelt de professionele jury? Wat zijn de criteria?
De jury, onder mijn voorzitterschap, oordeelt over de smaak en of die wat toevoegt aan wat er al te krijgen is. Al die verwarring laten we aan Syntens.
Duurzame paling. Het staat er echt. Op Foodlog.
Sommige dingen zijn blijkbaar te smaakvol om te ont-framen.
Arno, je kunt even kijken en voor jezelf oordelen of je het de moeite waard vind of niet: http://www.syntens.nl/DESMAAKVANNL/Pages/breng-uw-stem-uit.aspx?kandidaat=Mieke+en+John+van+Doorn+uit+Sevenum
Prima wedstrijd hoor.
Het gaat me niet om de moeite waard vinden.
Verbaas me over het doortoeteren van andermans frame. Daar waar Foodlog met grote toewijding persberichten en media-uitingen fileert.
Alle glasaal wordt in het wild gevangen, dat is net zo 'duurzaam' als de rest van de palingkweeksector. En dat gebabbel over rust, reinheid, natuurlijk voer en bronwater, dat is vooral suave marcom, jezelf afzetten tegen de concurrentie, die echt niet zoveel anders opereert.
Dick, ik ben gewoon benieuwd. Wat vind jij: duurzame paling, is dat framing of niet?