image

Broccoli is waarschijnlijk zeer effectief in het voorkomen van kanker. Dat wist je al. Maar ja, welke film was het ook al weer waarin die onsterfelijke zin voor komt: 'Broccoli, God I hate that stuff'?

We hebben het over de VS. Broccoli is gezond, dus wil iedereen het. Toch blijft het een voor velen een vies zwavelig en bitter smaakje houden. Een kans, dacht Cyvex, we maken er gewoon een poeder van! Eindelijk: broccoli eten hoeft niet meer. Dat heeft bovendien het voordeel dat iedereen kan profiteren van de gunstige eigenschappen van broccoli. Het weefsel van deze bloemkool-soort bevat een hoog gehalte aan zg. glucosinolaten. Ons lichaam zet die om in isothiocynaten. Dit laatste type chemische stofje is een zeer krachtig kankerremmer. De belangrijkste isothiocynaat is sulforafaan.

Cyvex's nieuwe product heet BroccoPlus. Het blijkt tevens goed te worden opgenomen door mensen die normaal gesproken de kankerrremmers niet absorberen omdat ze een bepaald gen (GSTM1) missen dat ervoor zorgt dat sulforaan door het lichaam wordt opgeslagen.

Cyvex wist nóg een innovatie door te voeren: broccoli - super-broccoli gedoopt - die én voor iedereen werkt én niet vies wordt gevonden. Onderzoekers aan de Universiteit van Connecticut hebben vastgesteld dat de aversie tegen de bitterheid van broccoli en bloemkool genetisch bepaald is. Mensen die het vies vinden, worden in de luren gelegd door bepaalde eiwit-verbindingen op de tong (de zg. G protein-coupled receptors). Gewapend met die kennis hebben ze een broccoli ontwikkeld die gunstiger smaakt.

Als je nu nog geen broccoli binnen kunt krijgen - ik zelf vind het vies, behalve als soep - dan weet ik het ook niet meer.

Dit is overigens je reinste 'natuurlijke chemie' en een goede reden om te blijven investeren in bio-technologie. Als je broccoli wel lekker vind, zou ik het toch maar gewoon 'eten'.

bron: NutraIngredients USA
Dit artikel afdrukken