Biotech start-up Okava Pharmaceuticals en Vivani Medical werken samen aan een implantaat om GLP-1 medicijnen te kunnen toedienen aan katten. Okava vertaalt door de Federal Drug Administration (FDA) goedgekeurde medicijnen voor mensen naar toepassingen voor gebruik bij huisdieren. Petfoodproducent Better Choice kocht in februari Aimia Pet Healthco om afslankmedicatie te ontwikkelen die kan worden aangevuld met eiwitrijke producten, net zoals Nestlé dat doet voor mensen die GLP-1 producten gebruiken.

60% katten en honden te zwaar
Naar schatting is ongeveer 60% van de katten en honden in Amerika te zwaar of obees. Mensen scoren nog een graadje erger; 2 op de 3 Amerikanen is te zwaar.

Voor mensen is het lastig om eten te weerstaan. Voor huisdieren is dat anders. Je kunt ze minder voorzetten en daar zullen ze het mee doen. Maar het vooruitzicht van een ongelukkige Felix is niet aantrekkelijk voor het baasje dat van lieveling houdt. Dat is al helemaal het geval als het baasje geniet van de voordelen van anti-obesitas medicijnen, zoals inmiddels 6% van de Amerikaanse volwassenen.

Vorige maand kondigde Okava de resultaten aan van hun GLP-1 implantaat bij katten op basis van een kleine studie. Het door Vivani ontworpen implantaat hielp katten om in 112 dagen minstens 5% van hun lichaamsgewicht te verliezen.

Katten met obesitas kunnen gaan leiden aan diabetes en hartziekten. Uiteindelijk zullen ze eerder doodgaan. Om dat te voorkomen, verwelkomt een groep dierenartsen afvalmedicatie voor huisdieren.
Andere dierenartsen waarschuwen. Ze vinden het maar niks dat medicijnen die maar heel beperkt zijn getest terwijl die tests methodologisch ook nog eens rammelen (beperkte steekproeven en geen controlegroepen), toch al op de markt dreigen te komen. Ook zouden de injecties bijwerkingen bij katten kunnen veroorzaken, zoals tumoren.

Het dier trekt niet zijn eigen blik of zakje voer open
Okava spreekt de critici tegen en zegt dat het tot op heden alleen maar tests heeft gedaan om te kunnen vaststellen of het implantaat goed werkt. Het bedrijf beloofde dat toekomstige studies voorafgaand aan de marktintroductie groter zullen zijn.

Gezond verstand
Een medicijn voor obese honden ging Okava voor. In 2007 kreeg dochter Zoetis van farmagigant Pfizer goedkeuring voor Slentrol, het eerste afslankmiddel op recept voor honden. Nadat het bedrijf werd afgesplitst, werd het product uit de markt genomen omdat er onvoldoende vraag naar was. Hondeneigenaren bleken obesitas bij hun trouwe huisdier niet te zien als een kwaal die medisch behandeld zou moeten worden, liet Zoetis weten aan Bloomberg News.

Niettemin zijn er bedrijven die toch blijven zoeken naar behandelingen voor obese huisdieren. Gelukkig blijken genoeg dierenartsen over gezond verstand te beschikken. Anders en minder eten, meer beweging en zoeken naar eventuele aandoeningen lijkt hen veel wijzer. En dat is logisch, want het dier trekt niet zijn eigen blik of zakje voer open. Dat doen wij en wij kunnen besluiten onze kat of hond minder te laten eten en meer uit te laten.

Dit artikel afdrukken