Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, zonder storende advertenties, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Voor de meeste primaire producenten is het IKB systeem een papieren draak. Afvinken wat er moet gebeuren en klaar. Er wordt ook niet extra betaald aan de producent als er aan het systeem wordt voldaan, het wordt simpelweg afgedwongen door de tussenhandel. Juist de partij die grootse marges maakt en de minste risico's loopt! Die risico's zijn met het IKB systeem volledig op de primaire producent afgeschoven! De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs....
Het wordt tijd om de kwaliteitssystemen te herzien en ook weer echt meerwaarde te geven aan de producenten die aan de eisen voldoen. Mocht er dan eens een terugroepactie nodig zijn dan heeft de producent ook een buffer om alles te betalen. Als de producent helemaal netjes werkt en zelf ook een goede ingang controle uitvoert kan deze er een mooie cent overhouden.
Maar nu is alles zo uitgeknepen dat iedereen wel 3 keer nadenkt voor er monsters naar een lab gestuurd worden of dat er bijvoorbeeld 1 keer in de maand een onafhankelijk persoon een dagdeel komt om het kwaliteitssysteem na te lopen en te zorgen dat alles in orde is. Als er echt een kwaliteitspremie betaald zou worden was dat allemaal mogelijk!
Daarbij worden veel producten vaak voor langere tijd onder de kostprijs ingekocht. Als je onder de kostprijs inkoopt mag je dan de hoogste kwaliteit verwachten of heb je dan boter op je hoofd omdat je eigenlijk al van te voren weet dat de gevraagde kwaliteit niet voor dat geld gemaakt kan worden?
Ik trek deze discussie nu wat breder misschien maar dit is wel het spanningsveld waar we als producenten in zitten.
Ja, én, Dick?
Dit krijg je als je je eigen glazen ingooit.
En datzelfde staat ons te wachten als we niet als de wiedeweerga iets doen aan Hepatitis-varkens en bollen en bloemen met resistente Aspergillus.
Moet je je eens voorstellen, Dick: je neemt een bloemetje mee voor iemand in het ziekenhuis, en brengt daarmee tevens een schimmel binnen die resistent is tegen alle schimmelmedicijnen:
"In March, a team of researchers from Trinity University, in Dublin examined samples of plant bulbs imported into Ireland from the Netherlands. Samples taken from 2014, 2015 and 2016 all bore isolates of A. fumigatus that had resistance to one or more triazole antifungal drugs.
Quite apart from the risk to people handling these bulbs this is a clear example of how resistant strains can be spread from country to country."
"Antifungal drug resistance in Aspergillus fumigatus (the species that causes the most serious infections) is emerging as a significant risk factor when treating patients for acute and chronic serious fungal infections. Mortality rates for patients with IA are high (40-60%) when infected with an antifungal sensitive strain of A. fumigatus, but can reach 88% where resistance is detected."
Dick, de overcapaciteit op andere markten is niet zodanig groot dat ze zomaar ergens anders kunnen gaan inkopen. Vergeet niet dat half Duitsland Nederlandse eieren eet. Wir sind der Eierhof Deutschlands.
Da's te hopen, Jan Peter. In het begin nog mondjesmaat.
Eieren op de "veilige" NVWA-Positieflijst: met 0,0 fipronil.
Nog 600 leveranciers te gaan, fipronil-labs!
Maar Dick, over 3 weken verkopen ze gewoon weer Nederlandse eieren.