'Je kon erop wachten', twitte een LNV ambtenaar. Zijn minister noemde minder vlees eten in Nederland en de vegetarische dinertjes van een collega ministerie 'symboolpolitiek' De Partij van de Dieren stelde er Kamervragen over. Boodschap: een minister mag geen realist zijn en hardop zeggen dat het geen fluit uitmaakt wat we in Nederland met z'n 16,5 miljoenen doen op de 9 miljard mensen met wie we ons over een tijdje op deze aardkloot bevinden. Of ze dus nog even hardop wil herhalen dat Nederland nog geen druppel op de gloeiende plaat van de wereldvleesconsumptie kan veranderen. Dan kunnen we met z'n allen heel hard foei roepen vanachter onze dijken.

Een advies aan de minister: zeg het nog een keer en nog veel harder. Dat laat nl. de echte uitdaging zien: minder mensen en meer bescheidenheid in de wereld dan wij hier ooit hadden. Als de PvdD wat wil, moet ze zich serieus laten nemen op het wereldtoneel.

Betekent dat dat wij niks hoeven te doen? Zeker niet. Maar wel dat we de zaken in perspectief moeten zien. Het is zinloos om de burgemeester van Lutjebroek te vragen de bevolking van Beijing en Guangzhou nu voor de laatste keer te waarschuwen.


Dit artikel afdrukken