Het doel van het symposium is leghennen- en vleeskuikenhouders te prikkelen, inspireren en met kennis te verrijken op het gebied van gezondheid; zowel dierlijke als economische gezondheid.

Op beide symposiumdagen bestaat het programma uit twee delen. In het middagprogramma komen er vier sprekers aan het woord die actuele onderwerpen aansnijden. Tussendoor worden de genomineerden van de innovatieprijs voorgesteld door juryvoorzitter Ruud Zanders, lector gezonde pluimveehouderij CAH Vilentum. Hierna kan iedereen genieten van een uitgebreid buffet en volgt het avondprogramma met de bekendmaking van de innovatieprijs en de Pluimveewereld draait door met drie tafelgasten onder leiding van Felix Rottenberg.

Het symposium wordt georganiseerd door Coppens diervoeding, Vepymo, Belgabroed, Vitelia, Het Anker, Pluimvee en Agrio (Pluimveeweb) met ondersteuning van Ruud Zanders van het lectoraat Gezonde Pluimveehouderij (CAH) en de Kennismaker Pluimvee van HAS Hogeschool.

Legsector
Woensdag 20 mei is voor leghennenhouders en opfokkers uit Nederland en Vlaanderen. Tijdens het middagprogramma spreekt Maarten De Gussem, pluimveedierenarts Vetworks over innoveren rond vaccineren. Charon Zondervan, programmamanager gezond voedsel van Wageningen Universiteit houdt de lezing ‘Wie zit er op mijn ei te wachten?’. Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren van Universiteit Utrecht, vertelt over infectieziekten. En Gino van Ossel, marketingprofessor Vlerick businessschool, behandelt hoe je toegevoegde ei-waarde kan creëren in een digitaal tijdperk.

Bij Pluimveewereld draait door gaat de discussie woensdagavond over het thema ‘Groeien van 100.000 naar 50.000’. De tafelgasten zijn: Servé Hermans (directeur ISA, legdivisie Hendrix-Genetics), Dick Veerman (hoofdredacteur Foodlog) en Hennie de Haan (voorzitter NVP).

Vleessector
Donderdag 21 mei is voor vleespluimveehouders uit Nederland en Vlaanderen. Het symposium wordt dit jaar uitgebreid met een ochtendprogramma speciaal bestemd voor (internationale) dierenartsen. Na het ochtendprogramma spreekt Martin Scholten, directeur Animal Science Group, over internationale perspectieven voor de Nederlandse vleeskuikensector. Tiny Schepers, varkenshouders/oprichter Heijdehoeve-concept, houdt de lezing ‘Hoe verander je het spel’. Philippe Houdart, directeur crisispreventie en -beheer FAVV, vertelt hoe de aanpak van de aviaire influenza crisis beter kan. Sijas Akkerman, hoofd voedsel stichting Natuur&Milieu, werpt een kritische blik op onze consumptiepatronen.

Bij Pluimveewereld draait door gaat de discussie donderdagavond over het thema ‘Gezonder met minder’. De tafelgasten zijn: Joris Lohman (Slow Food International), Joris Relaes (administrateur-generaal Instituut voor landbouw- en visserijonderzoek ILVO) en Ynte Schukken (directeur diergezondheid bij Gezondheidsdienst voor Dieren).

Vooraf aanmelden voor het symposium is noodzakelijk. Meer informatie vind je op de website van Pluimveeweb.

Waar: Venco Campus, Meerheide 200 Eersel
Kosten: Gratis voor pluimveehouders en studenten die zich vooraf aanmelden. Anderen € 195,- p.p. excl. BTW

Fotocredits: 'DSC05690', Dinesh Cyanam
Dit artikel afdrukken