Een treffende column van Frits Abrahams gisteravond in de NRC. Jarenlang mocht hij geen kroket meer, maar nu weer wel. Van een professor bovendien. Eentje die ook uitlegt dat je van biologisch niet gezonder wordt, maar wel vindt dat je een bruine boterham moet eten.
Een andere professor vindt die boterham weer niet gezond. Vanwege de bad carbs. En zo valt er nog meer te betwisten.
Abrahams besluit het maar te laten. Dood ga je toch.
Abrahams verwoordt treffend een terechte kritiek op de gezondheidshoogleraren en -instanties: als ze nog even door gaan, praten ze volledig voor dovemansoren.
Ik stelde dat destijds al bij de introductie van Katan's kroket. Kennelijk is het echt een 'trend' aan het worden.
Abrahams vergat nog Convenant Overgewicht voorzitter Paul Rosenmöller. Die beweert veel verschillende dingen, maar vertelde onlangs bij Pauw & Witteman dat eetgezondheid domweg afhankelijk is van beweging.
De etenswarenmakers met de merkjes op hun pakjes, zakjes en bakjes halen in ieder geval opgelucht adem. Anything goes. Zelfs de strijd over de zin en onzin van gezondheidslabels en de leugenachtigheid van gezondheidsclaims wordt hiermee immers irrelevant. Als we niks weten, kunnen we rustig onze schouders ophalen. Ieder kiest zijn eigen waarheid. Als'ie daar tenminste toe in staat is. Daarom geven de meesten het op.
Dit artikel afdrukken
![image](/images/uploads/abrahams-nrc.jpg)
Een andere professor vindt die boterham weer niet gezond. Vanwege de bad carbs. En zo valt er nog meer te betwisten.
Abrahams besluit het maar te laten. Dood ga je toch.
Abrahams verwoordt treffend een terechte kritiek op de gezondheidshoogleraren en -instanties: als ze nog even door gaan, praten ze volledig voor dovemansoren.
Ik stelde dat destijds al bij de introductie van Katan's kroket. Kennelijk is het echt een 'trend' aan het worden.
Abrahams vergat nog Convenant Overgewicht voorzitter Paul Rosenmöller. Die beweert veel verschillende dingen, maar vertelde onlangs bij Pauw & Witteman dat eetgezondheid domweg afhankelijk is van beweging.
De etenswarenmakers met de merkjes op hun pakjes, zakjes en bakjes halen in ieder geval opgelucht adem. Anything goes. Zelfs de strijd over de zin en onzin van gezondheidslabels en de leugenachtigheid van gezondheidsclaims wordt hiermee immers irrelevant. Als we niks weten, kunnen we rustig onze schouders ophalen. Ieder kiest zijn eigen waarheid. Als'ie daar tenminste toe in staat is. Daarom geven de meesten het op.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nou ja, Judith, 'iets doen voor' is wel een erg groot woord voor wat ik doe. Ik stel slechts vragen en probeer de onzin uit te filteren.
Hé Judith, wat ik bedoelde: probeer eens een objectieven definitie van 'gezond boerenverstand' neer te schrijven. Vraag het aan 10 mensen en ze geven allen een andere invulling. Voor de rest sta ik uiteraard achter je betoog.
Gelukkig heb ik van de weegschaal niks te vrezen :-)
Bij alle informatie die we binnen krijgen over goed en slecht voedsel komen we toch elke keer weer tot de zelfde conclusie; goede producten zijn de producten met alleen de ingredienten waar het om draait en het beestje moet gegeten hebben waar íe zelf ook voor gekozen zou hebben. Allerlei rare onderzoeken gaan de ronde die moeten aantonen dat biologisch niet gezonder is...Kom nou, dit is toch juist wel een kwestie van boerenverstand? Daar heb ik echt geen professor voor nodig.
Ik vind het super wat Dick doet, want mensen die op zoek zijn naar informatie kunnen het via deze manier tot zich nemen. Vind het ook super dat Dick de discussie aangaat met het Ik kies bewust logo, etc. Maar mensen 'in het algemeen' die Dick toch niet bereikt, zullen niet veel kunnen met deze informatie, ze zijn murw geslagen. De meeste mensen willen niet (zoals jij en ik) de hele dag met eten bezig zijn (is het nu wel of niet goed), ze willen zich vooral goed voelen. Dat gaat in mijn ogen alleen maar lukken door puurheid als nieuwe levensstijl te promoten. Mensen het verschil laten ervaren in smaak, sensatie en gevoelswaarde. Zodra mensen weer werkelijk van echt voedsel kunnen genieten, zullen ze vanzelf hun bruine kleffe boterham met vetarme vruchtenhagel laten staan want er zijn immers betere alternatieven. En de weegschaal blijkt als klap op de vuurpeil na verloop van tijd ook nog eens vriendelijk gezind...
Yja, dat broodverhaal... Gisteren hoorde ik nog dat het een absolute nono is om eendjes te voeren met brood. Dat brood gaat zwellen in hun buik wanneer ze water drinken en daarna gisten met alle gevolgen vandien. Toch denken (althans ik stelde me daar nooit vragen bij) dat eendjes voeren met brood een yoyo was.
Wat ik maar wil zeggen, Dick. Je moet er gewoon in blijven geloven dat jouw aanpak en standvastigheid toch wel zijn plaats en effect heeft. Alleen, gewoon gezond boerenverstand (of 'het gevoel'), da's een weinig betrouwbaar kader.
dus...wat we al wisten, mensen weer warm maken voor echt eten.
Gezond/ongezond is niet meer interesant. Mensen worden er knettergek van. Ik denk dat het goed is dat ze hun schouders gaan ophalen, zich losmaken van het keurslijf waar het VC hen ingehesen heeft. Mensen stimuleren naar hun eigen goede gevoel te luisteren. Niet meer eten met je hoofd maar met je zintuigen = genieten van het leven. Kan daar geen campagne voor verzonnen worden? Met geld van producenten en bedrijven die 'echt voedsel' verkopen?