In een heel lange draad hier, werd een jaar geleden duidelijk dat tagatose onhoudbare gezondheidsclaims maakt. Van hetzelfde IP-adres als dat van de (her-)uitvinder van het product, Dr. Christian Vastenavond, werden tal van reacties geplaatst die de claims van het product moesten ondersteunen.

Wat ons betreft was het een duidelijk geval van lezersbedrog. We overwogen zelfs om er een zaak van te maken.

Dit weekend bericht de NRC over tagatose. Een paginagroot artikel. Bijna kritiekloos, op wat windjeskritiek van Martijn Katan na.

Boeiend: een blogkrant ontmaskert interactief eenproduct.Een jaar later weet een krant die informatie over de duistere ontstaansgeschiedenis van tagatose (via processen, ruzies en mogelijk bedrog) nog niet boven water te halen. Nogal opvallend, want de eerste hit die zoeken op tagatose in Google mij vanmorgen oplevert is de foodlog-draad daarover.

Conclusie: interactieve 'journalistiek' werkt. Het zal toch niet waar zijn dat echte journalisten nog met faxen, telefoons en postduiven werken?

Onderwijl zet de firma Damhert met dochteronderneming Nutrilab van Dr. Vastenavond in op zorgvuldig te selecteren eerlijke partners want het is natuurlijk niet zomaar een suikervervanger.
Dit artikel afdrukken