Zorg om de klimaatverandering ligt ook ten grondslag aan de oprichting van de Nederlandse Taskforce Circular Economy in Food. "Zes tot 8% van de klimaatuitstoot is gekoppeld aan voedselverspilling," zegt Toine Timmermans, manager duurzame voedselketens van Wageningen University in de Volkskrant. Timmermans is de motor achter de Taskforce. Vijfentwintig bedrijven en overheden werken samen om die voedselverspilling terug te dringen, waaronder Ahold, Unilever en het ministerie van Landbouw. En nu dus ook McDonald’s.
Er valt veel te doen. Per Nederlander verdwijnt er ieder jaar weer naar schatting 100 tot 150 kilo voedsel in de afvalbak, terwijl er vaak simpele oplossingen zijn voor het probleem. Zo moet een hamburger van de Mac volgens de regels al na een kwartier bij het vuilnis. McDonald's bouwde een nieuwe, slimme warmhoud-installatie en bracht de voedselverspilling terug met de helft.
Behalve kleine bedrijven (eerder dit jaar begon al het platform Verspilling is Verrukkelijk) zien inmiddels ook grote bedrijven de voordelen wel in, zegt Timmermans, en het begrip duurzaamheid is ook bij consumenten gaan leven. “Nu is de tijd rijp” zegt Timmermans. “Het lijkt een olievlek te worden.” De Taskforce zal zich op consumenten richten, want huishoudens zijn grote verspillers. Ieder jaar gooien zij 41 kilo voedsel weg. In het lijstje met top-wegwerpvoedsel staat zuivel bovenaan, met brood op een tweede plaats. Met houdbaarheidsstickers en apps moet het volgens Timmermans mogelijk zijn “de verspilling in de huishoudens te verminderen met 30 tot 40 procent.” In 2030 moet de verkwisting in Nederland zijn gehalveerd.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een supermarkt als Jumbo werkt mijns inziens juist mee aan voedselverspilling.
Als klant moet ik er maar op letten dat tht-datum = vandaag, want dan kan ik het product gratis mee nemen. Leuk voor mij, omdat ik (door ervaring) goed let op tht-datum = vandaag, maar niet leuk als ik er pas thuis achter zou komen en speciaal terug zou moeten (rijden).
Wat andere supermarkten doen, een opvallende sticker met xx% korting, werkt naar mijn idee stukken beter.
Ook de overheid investeert in het terugdringen van voedselverspilling: €7 miljoen in de komende vier jaar, schrijft het AD.
Waar nodig worden regels versoepeld of geschrapt, stelt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zo wil ze af van de Europese plicht om op zeer lang houdbare producten zoals rijst, pasta, koffie en bronwater een ‘tenminste houdbaar tot-datum’ te vermelden. Supermarkten en horeca moeten meer ruimte krijgen om overschotten aan voedselbanken te doneren.
#1 Dat klopt. Kaas wordt juist lekkerder ná de houdbaarheidsdatum. Puur zonde dus om die juist weg te gooien.
Tekst is aangepast, dank!
In bovenstaand artikel klopt het niet dat we kaas het meest verspillen. We verspillen zuivel (exclusief kaas!) het meest. Of simpel gezegd: we gooien het meeste melk, karnemelk, yoghurt, vla etc weg.