Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, zonder storende advertenties, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
De Franse autoriteiten zijn waarschijnlijk net zo naïef als hun buitenlandse confrères. Volgens de EU regelgeving mag er 5% water toegevoegd worden zonder dit te declareren. 7% teveel water stelt vrij weinig voor en is juridisch nauwelijks te bewijzen tenzij men de productie geobserveerd heeft en de toevoeging op heterdaad waargenomen heeft. Alleen vochtmeting is niet voldoende. Eiwitgehalte speelt een grote rol. Extra, niet detecteerbaar eiwit kan in de vorm van hydrolisaten toegevoegd worden. Kipkarkassen koelen met water in plaats van luchtkoeling levert snel 10% extra water op. De marinade truc #2 is ook al een populair verschijnsel. Voedselfraude met water ofwel watermanagement, kan alleen effectief bestreden worden door de wetgeving (1169/2011) zodanig aan te passen dat water niet als een technologische hulpmiddel gedefinieerd kan worden en dat iedere gram water gedeclareerd moet worden, los van het feit hoe dit aan het vlees toegevoegd is. Lang leve "Chateau de la pompe"
Let op, dit gaat alleen om "water aan de buitenkant" . "(Neutrale) marinades" kunnen nog veel meer water bevatten, maar kunnen / moeten als ingredienten gedeclareerd worden!
Gelukkig heeft de EU daar al onderzoek naar gedaan. Vraag is alleen wanneer het aangepast gaat worden naar deze nieuwe normen:Onderzoek EU