![image](/images/uploads/vn-over-pollan-en-foodlog.jpg)
Nog maar kort geleden werd me vanwege mijn schrijverij hier een visie op tech in food gevraagd. Het leidde hier tot een discussie over technofobie. Buiten lijkt het zich voort te zetten. Deze week kwam een nieuw verzoek, dat startte met de vraag 'waarom bent u tegen technofood?' Dat ben ik niet en mijn bijdragen aan foodlog.nl zijn dat al evenmin. Zoals ik al eerder 'ns zei: het gaat niet om voor of tegen zijn, maar om het voorkomen van een onbezorgd Tovenaarsleerlingschap.
Toeval? Ook alweer deze week citeert Vrij Nederland foodlog.nl in het cover-artikel "Weg met Sonja! Kook als oma". Het is in essentie een bespreking van Michael Pollan's protest tegen het zgn. nutritionisme met daarop reacties van o.m. Rudy Rabbinge, Diny Schouten, Martijn Katan en Robert Kranenborg.
Met de term nutritionisme beschrijft Pollan onze veranderende houding ten aanzien van voedsel: we eten niet meer, we tanken nutriënten - 'omega 3', 'foliumzuur', 'antioxidanten', 'probiotica', 'vezels' etc. - die onze gezondheid dienen. Aangezien we daar maar heel weinig van weten én omdat we eten zo goedkoop mogelijk willen produceren, kan dat tot kleine en zelfs grote rampen leiden.
Daar ben ik het van harte mee eens.
Maar ben ik er nou blij mee dat foodlog.nl opeens een opinion leader in anti-techfood lijkt? Nee dus. Ten aanzien van tech is de vraag hoe en met welk doel je het gebruikt. Simpele voor- en tegenstand vegen die wezenlijke vraag onder het tapijt. Het ligt aanmerkelijk genuanceerder.
Gelukkig is er ook nog foodlog.nl zelf ;-)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nou ja Steven, het is hier bekend dat ik zelf regelmatig nou uitgerekend Danone Actimel neem. Afijn, dit wordt een soort klucht in nuanceringen ;-)
Nu Dick, je weet gelukkig beter. In het verlengde van Ailko's niet-smoking-gun-verzuchting, durf ik stellen dat het de rede is die zal zegevieren in deze. Kuchkuch.
Op Vilt.be stond het zo:
"Professor Dirk Vanden Berghe, microbioloog en expert in voedingssupplementen aan de universiteit Antwerpen, heeft "nog nooit één goed klinisch onderzoek gezien" van de voedingsindustrie. "Het is al tientallen jaren bekend dat probiotica, die alomtegenwoordig zijn in natuurlijke producten, een goede werking hebben op de darmen. Ook gewone, klassieke yoghurt is goed voor de gezondheid. Die is licht verteerbaar en verbetert de spijsvertering. De voedingsindustrie stak er echter bacteriën bij, waarna ze 'klinische studies' organiseerde met een 20-tal personen, die vragen kregen als: 'bent u opgeblazen?'. Dat is geen ernstige studie waarop je claims kan baseren", aldus Vanden Berghe.
zie : Danone beschuldigd van misleidende claims in VS. Je staat dus niet alleen.
Met het 'populair' zijn? Ooit tijdens de eerste foodbloggersmeeting van Nederland werd ik bijna voor gek verklaard: "veel te ingewikkeld, jouw onderwerpen."
Dick, een dikke proficiat!