Sinds 2009 vieren voedselgemeenschappen en Slow Food Convivia van over de hele wereld op 10 december de verjaardag van Slow Food. Dit jaar kun je bij meer dan 1000 evenementen wereldwijd lokaal en duurzaam eten en genieten van de traditionele bereidingen van voedsel, gezamenlijke maaltijden, workshops voor kinderen en excursies naar producenten die de basis voor dit feest vormen. Slowfood promoot met deze dag de Slow Food filosofie van goed, eerlijk en duurzaam voedsel bij beleidsmakers en media.

Terra Madre Day
De Terra Madre dag is een campagne van Slow Food om de diversiteit van tradities rondom voedselbereiding en productie te promoten. Slow Food laat graag zien hoe het netwerk met creativiteit en kennis bouwt aan een betere voedsel toekomst.

Het wereldwijde Terra Madre werkt samen met Slow Food hard aan alternatieve modellen voor voedselproductie en consumptie. De filosofie 'goed, schoon en eerlijk' staat volgens Terra Madre voor een goede smaak, schoon voor mensen, dieren en omgeving en eerlijk voor producenten en consumenten. Terra Madre dag is de kans voor het hele Slow Food netwerk om duurzame lokale producten te promoten bij lokale beleidsmakers en lokale gemeenschappen door middel van activiteiten gericht op biodiversiteit, smaaklesssen aan volwassenen en kinderen, het verbinden van producenten aan klanten.

In Nederland zijn er op verschillende data, diverse activiteiten rondom de verjaardag van Slow Food en Terra Madre Dag. Een greep uit de Nederlandse initiatieven:

6 december, Ryptsjerk: een maaltijd met producten uit de Trynwâlden, The taste of Trynwalden

10 december, Ottoland: Film en diner, Dansen met gehoornde dames

10 december, Den Burg: Liever lokaal, koken met en eten van lokale Texelse producten

10 december, Kortenhoef: Lezing Michiel Korthals, uitreiking Jan Wolf prijs en smullen van lokale producten, Food for thought & thought for food

10 december, gewoon bij iedereen thuis: Sta even stil bij wat moeder aarde allemaal voor je betekent, Contemplating to what mother Earth means to you

10 december, zelf doen: Maak een foto van je eigen good, clean en fair gerecht en deel deze op Twitter via #terramadreday en #goodcleanfair

13 december, Lauwersoog: Zoetwaterfeest van 13.00 tot 16.00 met lezing door John Videler, visles door een zoetwatervisser, kookles over de culinaire mogelijkheden van zoetwatervis. Tussendoor hapjes van en met zoetwatervis.

14 december, Zwolle: Streekmarkt De Smaak van Zwolle.

Fotocredits: Slow Food
Dit artikel afdrukken