Voedingsonderzoeker Andrew Mente trok vergaande conclusies uit onderzoek naar de ongezondheid van volvette zuivel. Het zou aan te bevelen zijn. Ik luidde mijn artikel over Mente met tromgeroffel in. "Producten met minder verzadigd vet worden nog steeds met gezondheidsclaims aanbevolen. Dat komt omdat het grote publiek en de levensmiddelenindustrie en beleidsmakers zijn blijven denken dat vetarm voedsel gezond is, ook al is de wetenschap daar niet zo meer van overtuigd. Dr. Andrew Mente van het Population Health Research Institute van de Canadese McMaster University noemt de vetangst inmiddels een vergissing." Daarop volgde een mooie discussie die het bewijs van Mente wegveegde, maar het toch in lijn vond met de adviezen van onze Gezondheidsraad die echter niet door het Voedingscentrum zijn overgenomen.

De Paulownia is een boom met paarsblauwe bloemen. Hij groeit verrassend snel. Binnen 10 jaar heb je kaprijpe bomen die lekker efficiënt CO2 hebben vastgelegd. Het hout kan onder meer voor woningbouw gebruikt worden. Het rendement voor de teler zou ook nog eens hoog zijn. Omdat de vraag naar hout groeit, kan het een interessant kortcyclisch gewas voor boeren worden, mits alles juridisch goed te regelen valt. Vele boeren lazen het, maar of de rendementen zo mooi zijn als een adviseur ze voorspiegelde, weten we nog steeds niet zeker.

Glyfosaat mag in 2024 50 kaarsjes uitblazen. Maar veel vrienden heeft het onkruidverdelgingsmiddel niet meer. Verbruikersverenigingen, natuurbeschermers, vele andere organisaties en individuen zien het product als een grote bedreiging voor de voedselveiligheid. Onterecht vindt professor Bio-ingenieurswetenschappen Pieter Spanoghe van UGent die het nut van de jarige met verve in een opiniestuk verdedigt.

De toekomst is biologisch vindt de EU en Duitsland gaat daar bijvoorbeeld volop in mee. Daarom doken we in het biologische wonder van Oostenrijk. We ontdekten dat Oostenrijk het Nederland van de biologie is. Het land exporteert, maar heeft problemen omdat de markt voor zijn te dure product niet hard genoeg groeit.

Flink schrikken was het van de waterkwaliteit in Nederland in vergelijking met buurlanden. Op een schaal van 1 op 10 scoort België niet zo best, een drie. Nederland, even vol en druk en vol industriële activiteit en lozingen, bleek een nul te scoren.

Dick Veerman zette de veel te groot gebleken investeringen in vleesvervangers in op een rij. Mark Soetman gaf voorbeelden van rekenen aan duurzaamheid en wilde duurzame dromen ontmaskeren. Jaap Korteweg definieerde duurzaam als het tegenovergestelde van een boer met een lompe tractor.

Het lopende jaar uit en het nieuwe in kijken we terug op de maanden van het het afgelopen jaar. Per maand kijken we terug op onze top tien. Lees je ons buiten FL, klik dan hier voor de lijst van de 10 meest gelezen FL-artikelen van juli 2023.
Dit artikel afdrukken