Dat dreigt tenminste het geval te worden, zegt The Washington Post.
De krant biedt ruimte aan een alarmerend artikel over de toenemende visconsumptie en afnemende visstanden ter wereld. De vis raakt op, als we niet ingrijpen al in 2050. In 2010 kwam uit de 'Census of Marine Life' al dat 90% van de grote vissen door overbevissing verdwenen zijn, juist ook van soorten die we graag eten, zoals Atlantische zalm, tonijn, heilbot, zwaardvis en kabeljauw.
Wil de mens (zee)vis kunnen blijven eten, dan moeten er twee dingen gebeuren: vangstverboden en -quota's zodat de visstand zich kan herstellen. En de wilde visvangst aanvullen of zelfs vervangen door kweekvis. Volgens de FAO wordt er al bijna evenveel vis gekweekt als gevangen, en zal in 2015 de balans doorslaan in het voordeel van kweekvis. Het is dus van groot belang dat kweekvis z'n niet al te beste naam (antibioticagebruik, milieuschade, smaak) snel afschudt. Dat kan, want er zijn inmiddels allerlei nieuwe, schone en duurzame technologieën om kweekvis zijn wereldreddende potentie te laten vervullen.
De auteurs (Amy Novogratz en Mike Velings) zijn de oprichters van het eerste investeringsfonds dat zich uitsluitend op duurzame aquacultuur richt, Aqua-Spark.
Dit artikel afdrukken
De krant biedt ruimte aan een alarmerend artikel over de toenemende visconsumptie en afnemende visstanden ter wereld. De vis raakt op, als we niet ingrijpen al in 2050. In 2010 kwam uit de 'Census of Marine Life' al dat 90% van de grote vissen door overbevissing verdwenen zijn, juist ook van soorten die we graag eten, zoals Atlantische zalm, tonijn, heilbot, zwaardvis en kabeljauw.
Wil de mens (zee)vis kunnen blijven eten, dan moeten er twee dingen gebeuren: vangstverboden en -quota's zodat de visstand zich kan herstellen. En de wilde visvangst aanvullen of zelfs vervangen door kweekvis. Volgens de FAO wordt er al bijna evenveel vis gekweekt als gevangen, en zal in 2015 de balans doorslaan in het voordeel van kweekvis. Het is dus van groot belang dat kweekvis z'n niet al te beste naam (antibioticagebruik, milieuschade, smaak) snel afschudt. Dat kan, want er zijn inmiddels allerlei nieuwe, schone en duurzame technologieën om kweekvis zijn wereldreddende potentie te laten vervullen.
De auteurs (Amy Novogratz en Mike Velings) zijn de oprichters van het eerste investeringsfonds dat zich uitsluitend op duurzame aquacultuur richt, Aqua-Spark.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nee, dat is andere reis geweest. Als Klootwijk dan een beetje onopvallend wil reizen zal hij zo'n rieten puntmuts op moeten zetten, en in ieder geval de fiets inruilen voor een bromfiets. Levert vast hoge kijkcijfers.
@ Lourens Gengler, #15, is jouw reis dezelfde als die van Mac van Dinther? Ook hij geeft een verslag van zijn reis naar Vinh Hoan en een ander groot bedrijf, waar hij met een groep journalisten naar toe gaat op uitnodiging van de ASC (Aquaculture Stewardship Council). Ik heb geen enkele reden te twijfelen aan jouw of van Dinthers verslag, maar een oordeel baseren op twee bedrijven lijkt me weinig.
Het vertrouwen dat in #15 wordt uitgesproken dtaat in schril contrast met de een deel van de ARTE uitzending, waarin over China wordt gezegd dat fraude weidverbreid is en dat certificaten te koop zijn.
Er lijkt me maar één oplossing: Klootwijk met fiets en al eens een paar maanden door de jungle te laten trekken om een poetisch en journalistiek verantwoord oordeel te vormen over de Panga kweek.
Beste Dick, (#14) Het onderwerp buitenlands voedsel leeft volop. Mijn tolk was niet zomaar de eerste en beste loempiabakker die ik meegenomen heb. Zij is afgestudeerd voedingsmiddelentechnoloog en ik ken haar al 15 jaar. Zij wist waar ze op moest letten in een voedingsmiddelenbedrijf en heeft feilloos het gesjoemel met de voedselveiligheidscertificaten vastgesteld. Wij hebben in 2010 de vier top bedrijven geïnspecteerd en alle vier zijn ze totaal niet BRC of IFS waardig bevonden. Wij hebben ter plaatse de certificeerder Intertek hierop aangesproken en mondeling alle tekortkomingen doorgegeven. Hierop wilde men graag ons inspectierapport ontvangen maar hier niet voor betalen. Tot daar is het blijven steken. Wij moeten wel zeggen dat het inmiddels 4 jaar geleden is dus onze bevindingen moeten wel gevalideerd worden, wat Lourens ook terecht opmerkt. Mij bereiken geen signalen dat het significant verbeterd is. Vinh Hoan is een modelbedrijf dat zeer bedreven is in 'windowdressing'. Mme Khanh hebben wij ook gesproken, in haar moeders taal...
Verder wil ik graag rechtzetten dat Queens bij monde van Harry Hoogendoorn niet een kwade genius in dit geheel is. Zijn actie heb ik iets te ongenuanceerd weergegeven. Queens is een voorbeeld bedrijf voor wat betreft de promotie van vis in het algemeen. Daar heb meerdere malen over gepubliceerd. Ik ben niet tegen kweekvis maar wel voor schone kweekvis. Geen resten antibiotica, pesticiden, eiwithydrolisaten, fosfaten en citroenzuur. Compleet met een eerlijke etikettering. Met pijn in het hart moet ik mijn vermoedens uitspreken dat er in Nederland ook veel geklooid wordt met eerlijk gevangen Noordzeevis. Hier ben ik fel op tegen. Wij hebben inmiddels een onderzoekprogramma opgestart om het gesjoemel met zogenaamde 'clean label' additieven de kop in te drukken. Zodra hier resultaten van bekend zijn, zullen jullie de eersten zijn die dit horen.
Velzeboer (#10) beschuldigt mij (en 5 andere in 2011 meereizende, ervaren journalisten) van corruptie, gebrek aan integriteit en naïviteit. Dat is een uitermate goedkope stemmingmakerij. In mijn artikel over de Pangasius (waarnaar verwezen in #9) heb ik met open vizier verteld wat we hebben gezien bij het betreffende bedrijf, Vinh Hoan . Het betreft hier een groot en correct werkende onderneming. Aan niets was te zien dat men net vóór ons bezoek de zaak nog even heeft opgepoetst.
De feiten die ik, en de collega's, hebben gezien en opgetekend, zijn niet verdraaid. IJsbrand Velzeboer heeft vier jaar geleden gezocht naar misstanden, verstopt in de jungle en die blijkbaar ook gevonden. Hij blijft er daarbij ook steevast vanuit gaan dat er in Vietnam niets ten goede is veranderd. Dat alléén in Nederland voedsel en vis van hoge kwaliteit wordt geproduceerd is allang verleden tijd. In veel Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen worden gigantische sprongen gemaakt door de hard werkende, goed opgeleide, leergierige jonge bevolkingen. Het bedrijf Vinh Hoan dat we in Vietnam bezochten wordt geleid door een uniek sympathieke en zorgzame mevrouw Khanh. Zakelijk en correct, uitermate netjes, en direct alert op details wanneer er in haar bedrijf iets niet niet naar wens is. Ze neemt bewust vrouwelijk personeel in dienst (ook in managementfuncties) om die meer kans te geven. Het is absoluut niet geloofwaardig dat een dergelijke onderneemster alleen een modelbedrijf in de benen houdt om eens per jaar aan journalisten te laten zien, en vervolgens bewust in de jungle er een zootje van laat maken. Net zoals je ook in Nederland geen bedrijven zult vinden die de helft keurig netjes op orde heeft en de andere helft laat verslonzen.
IJsbrand, hoe kun jij garanderen dat jouw tolk objectiever is dan het schoolreisje van Lourens?