Debate on Sustainable Agriculture and Food Production (in English)
Recently Aalt Dijkhuizen made some remarkable statements about the intensification of agriculture as the only viable option to feed the growing world population in the future. Following this, a group of WUR students organized a students demonstration in Forum to protest against Dijkhuizen's claims and the way he represented a pluriform institution the way he did.
As a follow-up a debate will be organized to inform students and the public about the pluriformity of approaches to agricultural development that Wageningen UR embraces. Experts from all five domains of Wageningen UR are invited to participate. The debate aims to further the academic discussion about the future directions in agricultural development and food production and to discuss the role of Wageningen UR in the public debate.
With participation of: Martin Kropff, Aalt Dijkhuizen, Edith Lammerts van Bueren, Lijbert Brussaard and others.
More information: here
Dit artikel afdrukken
Recently Aalt Dijkhuizen made some remarkable statements about the intensification of agriculture as the only viable option to feed the growing world population in the future. Following this, a group of WUR students organized a students demonstration in Forum to protest against Dijkhuizen's claims and the way he represented a pluriform institution the way he did.
As a follow-up a debate will be organized to inform students and the public about the pluriformity of approaches to agricultural development that Wageningen UR embraces. Experts from all five domains of Wageningen UR are invited to participate. The debate aims to further the academic discussion about the future directions in agricultural development and food production and to discuss the role of Wageningen UR in the public debate.
With participation of: Martin Kropff, Aalt Dijkhuizen, Edith Lammerts van Bueren, Lijbert Brussaard and others.
More information: here
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
”What does the ideal food producing system look like? Hmmm, als je een Wageningse hamer bent ziet alles in de wereld er uit als een spijker. Ben liever bezig met vragen als "What does the ideal food consuming system look like".
@hendrik, snap je nu waarom ik zo schop altijd? Het niveau (inclusief nuace en feitenkennis) is te laag. Dijkhuizen overziet het geheel al helemaal niet. Neen, niet echt een debat om je tijd aan te gaan besteden. Verder gaat het weer over de toekomst van landbouw. Voedselproductie (specifiek verwerking) speelt een steeds grotere rol in (onduurzaamheid), en daar hebben ze al helemaal weinig kaas van gegeten. En ja, die kennis zit inderdaad meer en meer bij mijn clubje.
Werkelijk ongelofelijk!
Propositions for the debate:
1: Striving for a sustainable food producing system seems almost obvious today.
Jawel hoor, is er ooit een duurzame landbouw geweest? Ik dacht het niet. Ik weet wel zeker van niet!
In practice, this seems not to be so simple.
Dank je de koekoek als het eerste al onmogelijk is.
Sustainability, according to some, includes numerous conflicting themes. Improving animal welfare for example could be detrimental to the ecological footprint.
Jawel hoor daar gaan we weer, het empathievraagstuk schijnt van heel groot belang te zijn, het minieme verschil tussen de ene en het andere productiewijze wordt enorm opgeblazen, terwijl het in het geheel van de (klimaat)problematiek maar amper meetbaar is.
Producing organically would require more land.
Het is Wageningen ook niet helemaal duidelijk dat bio er in deze discussie er helemaal niet meer toe doet. Hoe verklaar je anders dat men deze sector er in de discussie weer bij haalt? Ook al op zoek naar het paradijs daar ergens ver weg achter de einder.
Can we speak of a particular tension in the concept of sustainability and if so what about it? ” with professors: Imke de Boer, Lijbert Brussaard, Cees Leeuwis.
2: ”What does the ideal food producing system look like? (And what assumptions (such as rising prosperity, increase or decrease of animal protein consumption, ability to change behavior, etc.) are underlying?)”
with professors: Jan Douwe van der Ploeg, Martin van Ittersum, Edith Lammerts van Bueren.
Er is geen ideaal voedselproductie systeem. Trouwens wij hier hebben al generaties amper voor voedsel geproduceerd, fabrieksaardappelen, strokarton, etc. Minder onduurzaam, ik zeg het hier nog maar even, weg met de een op twee teelt in de fabrieksaardappelen. Een op vijf? Heel wat minder onduurzaam. Op naar het oude gemengde bedrijf.
Mijn voorstel, lul niet over sustainability maar over onduurzaamheid. Kom met een top tien van onduurzame situaties en doe er iets aan.