imageGesubsidieerde initiatieven om gezonde producten op scholen te promoten werkten altijd maar zolang als de subsidie bleef bestaan. Maar daar lijkt verandering in te komen. De vetzuchttsunami heeft ertoe geleid dat meer scholen hun leerlingen gezonde producten willen bieden. De markt is rijp om dit zonder subsidie voor elkaar te krijgen. Dat zegt Gerard Rasing, manager foodservice van The Greenery op FoodHolland.

Samen met Jaski Automaten ontwikkelde The Greenery een gekoelde trommelautomaat voor stuksfruit, gezonde snacks en gesneden groenten en fruit waarin het product via een luikje kan worden uitgenomen. Op twee scholen werden als proef vendingautomaten met deze 'Fresh Tapas' geplaatst. Daarin zitten op dit moment drie varianten groentesalades, vijf fruitmixen en enkele monofruitsalades in cupjes die vijf dagen houdbaar zijn. Daarnaast wordt nog via de balie nog stuksfruit verkocht in een doorzichtige product-vormcup die hersluitbaar en meermalen bruikbaar is. De prijzen liggen tussen de één en de anderhalve euro. Uit de pilot blijkt dat op de middelbare school de fruitsalades en snoeptomaatjes populair zijn. Op de hogere school zijn zowel de omloopsnelheid als het aankoopbedrag hoger.

Zou dit pure persberichtenretoriek zijn, of gelooft Gerard Rasing echt in een rijpe markt? En als het inderdaad zonder subsidie kan, waarom zou er dan nog schoolfruit overwogen moeten worden?

Bron: FoodHolland
Dit artikel afdrukken