image


Afgelopen vrijdag was Marianne Thieme te gast in de Wereld Draait Door. Matthijs van Nieuwkerk en Marc-Marie Huijbregts spraken met haar over Meat the Truth dat nu de bioscopen in gaat en wereldwijd zou moeten worden uitgebracht.

Thieme geeft Al Gore een veeg uit de pan. In zijn Inconvenient Truth verzwijgt hij de CO2 en Methaanuitstoot (CH4) van de veehouderij. Omdat hij zelf een veehouder is zegt ze. 18% komt van veehouderij, en maar 14% van auto's en vliegtuigen. Gore zou dat cijfer willens en wetens onder het tapijt poetsen.

De Vrije Universiteit heeft berekend, zegt Thieme, dat als iedere Nederlander 1 dag geen vlees eet, alle milieudoelstellingen van het kabinet bereikt zijn. Ze gaat bijna zover te zeggen dat je dan rustig in je auto kunt blijven rijden.

Thieme blijkt zich in het fragment druk te maken om de armen in de wereld die niet genoeg te eten krijgen omdat het rijke Westen 50% van de graanproductie aan de dieren voert. Dat niet doen, zorgt voor eten voor maar liefst 7x zoveel mensen.

Wat Thieme vergeet, is dat Nederland (16 miljoen mensen) zelfs door volledig te stoppen met het eten van vlees niet kan opboksen tegen al die Chinezen (1314 miljoen) - grage vleeseters - die, nu ze tot welvaart komen, graag onbeperkt vlees willen kunnen eten.

Echt, ik vind het een slimme strategie om niet meer voor dierenrechten te pleiten, maar het eten van dieren te laten verdwijnen via een klimaatargument. Maar wat doe je nou als zoveel Chinezen wél vlees willen en het kunnen betalen?

Ik heb er een paar dagen over nagedacht maar kom maar tot één conclusie: misschien toch maar voor dierenrechten gaan zorgen?

Dan hebben de dieren die we op die andere 6 dagen eten tenminste een kans.
Gore doet het klimaat tenslotte al en de Chinezen hebben even andere dingen aan hun hoofd.
Dit artikel afdrukken